White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Greseli in comunicarea pe email (II)

Greselile pe care companiile le fac in comunicarea pe email nu se rezuma doar la primii pasi, cei ai initierii unei relatii cu prospectii si clientii si care se refera la permisiune, mesaj de bun venit, segmentarea bazelor de date. Ele tin atat de continutul mesajelor trimise, cat si de frecventa trimiterii acestor mesaje.

O greseala evitabila a companiilor tine de frecventa si prin extensie, de content.

Problemele de frecventa incep prin a nu acorda abonatului dreptul de a alege frecventa dorita a primirii emailurilor.
De cele mai multe ori, marketerii determina frecventa newsletterului lor in functie de capacitatile lor proprii de a crea contentul pentru newsletter. Altii, aleg dupa ureche: “Hai sa trimitem saptamanal. Nu e nici prea des, nici prea rar”. Unii, putini, isi intreaba subscriberiii cat de des vor sa auda stiri de la ei.

Frecventa newsletterului tau este una dintre cele mai grele decizii strategice pe care trebuie sa le iei. Cat de des trimiti emailuri catre subscriberi poate varia - zilnic, saptamanal, bilunar, de 3 ori pe luna, lunar, trimestrial etc, iar aceasta variatie determina gradul de iritare si raspuns al abonatilor tai.

Caci, daca trimiti prea des, devii agasant si risti ca abonatii sa te reclame drept spammer, desi tu ai obtinut acordul lui de a-i trimite newsletter, ba mai mult, link-ul de dezabonare asteapta mare si frumos si mai ales functionabil in continutul emailului. Daca trimiti prea rar, utilizatorii nu mai intra in contact cu brandul si ofertele tale si risti ca de aceasta lipsa de vizibilitate sa profite competitia. In acest caz insa, riscul tine de a te indeparta de prospecti, si nu de reclamatiile de spam.

In cele mai multe cazuri, abonatii sunt deranjati de frecventa mult prea mare a emailurilor si opteaza in mod intentionat pentru apasarea butonului “This is spam”, desi stiu sa foloseasca butonul de “Unsubscribe”. In calitate de marketer care isi dedica eforturile si bugetul loializarii prin email, un scor de reclamatie inalt si mai tarziu, prezenta ta pe un blacklist sunt ultimele lucruri pe care le doresti.

De aceea, e bine sa cunosti care-ti sunt optiunile pentru a determina cel mai bun timing de trimitere a emailurilor tale:

1. afla optiunea abonatului inca din faza intai, prin formularul de inregistrare la newsletter.
Cea mai buna recomandare este sa-ti cunosti “interlocutorul” si preferintele sale individuale inca de la inceput, incluzand o rubrica de frecventa la abonare. Ofera-i abonatului optiunea de a alege cand vrea sa auda noutati de la tine (saptamanal, bilunar, lunar, trimestrial, doar la sarbatori sau poate “de indata ce exista oferte speciale”).

2. sondeaza parerile abonatilor tai privind frecventa de trimitere. In cazul in care detii o baza de date mai veche, cu subscriberi care nu au avut sansa sa-si exprime preferintele privind frecventa, trimiterea unui survey te poate ajuta sa afli dorintele lor. Nu trebuie decat sa ii intrebi care sunt preferintele lor in materie de frecventa. Raspunsurile lor te pot surprinde si totodata te pot ajuta sa iti corectezi “cadenta” emailurilor acolo unde este cazul sau dimpotriva, sa o mentii daca este cea corecta.

3. teste A/B. Daca ai o banuiala cum ca ratele de deschidere si clickthrough sufera din cauza frecventei emailurilor trimise de tine, atunci de ce sa nu o confirmi sau infirmi? Segmenteaza baza de date in 2 parti si confrunta 2 variante diferite: prima - mentii frecventa actuala, cea de-a doua - comunici mai rar decat o faci. Tine cont insa ca ai nevoie de o perioada de evaluare relativ mare - gen o luna - pentru a obtine rezultate “sanatoase”, cum s-ar zice. Daca vei observa ca varianta castigatoare este cea de-a doua, iar abonatii reactioneaza mai bine la o frecventa scazuta a trimiterilor, e cazul sa implementezi noua solutie.
 
Un sfat insa care inglobeaza atat chestiunea frecventei, cat si pe cea a contentului. Lasand la o parte regulile, este evident ca un email trebuie trimis doar atunci cand continutul sau are valoare de relevanta pentru abonati. Motive de genul “Trebuie sa trimit newsletter joia asta pentru ca nu am mai comunicat de mult cu subscriberii mei” sau “Compania mea este implicata intr-un mare eveniment si vreau sa introduc aceasta stire in newsletter pentru a mai obtine putina promovare” nu trebuie sa stea la baza trimiterii unui newsletter, ci relevanta.

Daca informatiile trimise sunt interesante si utile pentru abonat, i-ai castigat respectul. Daca insa emailul tau este lipsit de relevanta, il vei pierde si doar extrem de greu il vei putea recupera ca prospect. Ba mai mult, el poate face “word-of-mouth” in defavoarea ta.
 
Toate aceste recomandari pot functiona la modul general. Totusi, marketerii trebuie sa inteleaga faptul ca ceea ce functioneaza pentru o baza de date poate esua lamentabil pentru alta. O trimitere saptamanala poate functiona pentru publicul feminin al unui newsletter fashion, in timp ce trimiterea doar o data pe saptamana a stirilor de fotbal poate fi mult prea putin pentru un public precum pasionatii de fotbal care apreciaza trimiterea chiar si de 2 sau mai multe ori pe zi a stirilor sportive (transferuri, rezultate la meciuri, filmulete cu golurile etc.). De aceea, profilul bazei de date si contentul newsletterului sunt puncte esentiale in decelarea celei mai bune frecvente de trimitere a unui newsletter.

articolul urmator
Ai imaginea completa a clientilor tai
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii