White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Greseli in comunicarea pe email (I)

Consumatorii de email sunt mai duri, mai critici si mai expresivi ca niciodata. Si pe buna dreptate, pana la urma, caci de multe ori marketerii care aleg comunicarea pe email savarsesc o multime de greseli in relatia cu abonatii lor, inca de la primii pasi ai construiri relatiei. Iar daca nu se incepe prin incredere, atunci ce ramane? Speranta marketerilor ca newsletterul lor e destul de interesant si colorat incat sa nu provoace apasarea butonului Spam?

Compromisurile la nivel de permisiune, relevanta, frecventa trebuie sa fie interpretate drept greseli de management a relatiei dintre marketeri si prospectii lor, si in nici un caz drept compromisuri justificate prin idei de permisiune “presupusa” precum: “Trebuia sa-mi asigur cumva intrarea in viata lui” sau “Daca si-a dat adresa de email, cu siguranta ca stie ca va primi notificari de la mine si pe viitor”.

Iar primul compromis din seria de greseli ale unui marketer in relatia cu utilizatorul de email este modul de obtinere a permisiunii.
Multi dintre marketeri au ramas fideli acelei tehnici semi-transparente de subscriere si obtinere a acceptului numita “opt-out”, adica optiunea nu este lasata utilizatorului. Astfel se obtin listele opt-out, cu abonati care nu si-au dat acordul explicit de abonare la un newsletter.

Practic, compania fie pre-selecteaza casuta/bifa de subscriere la newsletter in diferite situatii (gen completarea unui formular pentru a obtine codul de cupon a unei oferte speciale) si in plus, nici nu trimit email de confirmare, fie solicita adresa de email pentru a oferi acces utilizatorului la un produs – website, descarcarea unui whitepaper – si ajunge sa o foloseasca pentru notificari ulterioare, fara obtinerea in prealabil a acordului utilizatorului. Nicaieri aceste companii nu specifica faptul ca persoana care se inregistreaza va incepe sa primeasca emailuri de la ele. Gresit! Aceasta relatie porneste cu stangul inca de la inceput si nu e de mirare daca vezi reclamatiile de spam inmultindu-se de la zi la zi.
 
O a doua greseala pe care companiile o fac este lipsa relevantei, consecinta a lipsei segmentarii. Desi e dezideratul multora dintre marketerii care fac email marketing, de cele mai multe ori newsletterele sufera de lipsa relevantei pentru ca nu se comunica segmentat, prin mesaje adecvate fiecarui profil si segment al bazei de date. Marketerii se multumesc sa creeze un newsletter general, cu continut fix la care adauga in functie de segment, un articol targetat. Ei bine, nu e suficient.

Dat fiind ca pe email ai la dispozitie un interval infim de captare a atentiei cititorului – cateva secunde si nu mai mult de 15-20, iar acest interval tinde sa scada permanent, relevanta detine cheia viitorului newsletterului tau. Pentru ca spre deosebire de print, unde cititorul poate reveni la revista sau ziar, pe email, un mesaj, odata abandonat, ramane abandonat. Iar daca in mod regulat cititorul observa ca informatia pe care i-o oferi nu ii foloseste, el va deveni inactiv, se va dezabona sau in cel mai rau caz, va apasa pe butonul “This is spam”. In plus, un sondaj privind preferintele abonatilor poate rezolva problema relevantei extrem de usor.
 
Inca o greseala in relatia dintre companii si subscriberi este tratarea mesajului de Bun Venit ca pe o chestiune strict administrativa.
Este deja o afirmatie de bun simt (si verificata empiric) ca primul email pe care o companie il trimite dupa confirmarea abonarii la un newsletter este si cel mai citit. Iar acel prim email trebuie sa fie mesajul de Bun Venit, si nu primul newsletterului trimis. Pentru a bifa si acest pas in procesul standard de comunicare pe email, companiile se limiteaza la crearea unui mesaj text in care i se adreseaza proaspatului abonat un « Multumesc si Bine ai venit » destul de plicticos.

Dar daca stii ca acest email este cel mai citit, de ce sa nu profiti de asta? Fa-l mai colorat, mai plin de viata, mai calduros, mai creativ din punct de vedere al textului si adauga si un buton de “Cumpara Acum” pentru o oferta speciala pe care o prezinti si care, atentie!, este relevanta pentru abonat.

O mentiune insa si un faux-pas de evitat: pentru un welcome message de succes, marketerii nu trebuie sa anunte in nici un fel inainte de subscriere oferirea unui bonus. Nici o companie nu-si doreste o baza de date plina de vanatori de oferte. In plus, daca mesajul tau de Bun Venit contine o oferta speciala pentru noii subscriberi fara ca tu sa o fi anuntat in prealabil, prima impresie va fi exceptionala, iar asteptarile subscriberilor depasite. Ce debut de relatie poate fi mai frumos decat acesta?
Dupa primul mesaj - cel de Bun Venit, urmeaza ca marketerii sa se gandeasca la continut, frecventa, practici de dezabonare. Despre acestea insa, intr-un articol viitor.

Revenind la utilizatorii de email, spuneam la inceput ca acestia sunt tot mai transanti. Statisticile arata asta cel mai bine: industria a constatat ca abonatii la newslettere folosesc butonul de reclamatie de spam “This is SPAM” tot mai frecvent fata de cel de dezabonare, desi emailul raportat nu este spam din punct de vedere tehnic. In realitate, utilizatorii denunta lipsa de relevanta a emailurilor sau frecventa mult prea mare a notificarilor. Consecinta: reputatia ta sufera si mai departe, impactul asupra deliverabillitatii va fi usturator, emailurile tale fiind livrate in Bulk/Junk sau deloc. In acest context, gasirea celor mai bune solutii in relatia cu subscriberul este vitala pentru reputatia brandului tau si ratele de conversie la care tii atat de mult.
 
Astfel, pe lista bunelor practici, companiile trebuie sa includa tactici precum:

la nivel de permisiune: double opt-in.
Nu single opt-in (fara al doilea pas de confirmare a abonarii), dar mai ales, nu opt-out (casuta de abonare la newsletter bifata by default). Pentru un inceput « ca la carte », companiile care comunica pe email trebuie sa castige permisiunea de a trimite informari periodice prin double opt-in. Acestia sunt pasii: dupa introducerea adresei de email pentru subscriere pe site-ul companiei, o noua pagina web ii invita pe utilizatori sa finalizeze procesul de subscriere la nivelul Inboxului. Subject-ul emailului trebuie sa fie simplu si clar: Newsletter X: Confirma inregistrarea! In corpul emailului, utilizatorul gaseste butonul de confirmare, da click pe el si gata, asta a fost abonarea. Iar permisiunea apartine astfel 100% subscriberului.

la nivel de content : relevanta.
Marketerii trebuie sa-si segmenteze baza de date, dar mai ales sa inceapa sa perceapa abonatii individual. Oare ce informatii i-ar placea sa citeasca abonatului « pisicutza@yahoo.com » de exemplu ? Criteriul de segmentare poate fi varsta, sexul, comportamentul de achizitionare (asteapta discountul sau cumpara cand are nevoie?), regiunea geografica, care sunt cele mai citite rubrici etc. Astfel se poate urma calea contentului dinamic.
la nivel de frecventa, includerea in formularul de abonare a optiunilor de “Cat de des doresti sa primesti notificarile noastre?” nu trebuie sa fie o posibilitate, ci o evidenta. Zilnic, saptamanal, lunar, trimestrial? Raspunsul la aceste intrebari trebuie aflat atat de la noii abonati, cat si prin experimente si teste care sa dezvaluie care este cea mai buna frecventa.
Ar mai fi multe de spus despre frecventa. Insa mai multe despre aceasta, bune practici si mai ales greseli ale companiilor implicate in email marketing in urmatorul articol.

articolul urmator
Email + social media = Love
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii