White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Butonul de recomanda versus share on Facebook/Twitter

Clasicul buton de recomanda omniprezent in newslettere si in alte mesaje prin email, este, probabil, prima forma prin care li s-a permis abonatilor sa interactioneze cu emailurile primite si, mai mult, sa devina ambasadorii unui brand care foloseste comunicarea one-to-one in relatia cu clientii si prospectii sai.

Mai nou, de cand cu explozia social media, in email am inceput sa adaugam functionalitati de share-uire a informatiei din newsletter direct in profilele personale ale abonatilor care aleg sa impartaseasca mesajul respectiv cu prietenii sai.

Trebuie sa spunem ca niciuna dintre functionalitatile de transmitere a informatiei n-o exclude pe alta, adica butonul de recomanda poate functiona la fel ca inainte, langa butoanele de share-uire in social media.

Fiecare cu rolul sau

Recomanda

Sa le luam pe rand. Butonul de recomanda presupune ca ai la dispozitie un formular in care poti recomanda informatia din email unuia sau mai multor prieteni, prin adaugarea adreselor lor de email, a unui subiect si poate si a unui mesaj. Informatia va ajunge la ei sub forma unui mesaj din partea celui care a trimis.
Mai mult decat atat, intr-o campanie speciala, butonul de recomanda poate lua forme mult mai complexe, se pot contura campanii care pun accent tocmai pe acest buton si care ii premiaza pe cei care recomanda. De pilda, cei care recomanda si isi conving prietenii sa se aboneze, au sanse la un anumit premiu sau daca prietenii au comandat un produs in urma unei recomandari, cei care au recomandat pot fi recompensati cu un discount pentru un anumit produs etc.
In plus, ca tipologie a mesajelor, cei care sunt recomandati pot primi mesaje mult mai elaborate, complexe si care pot fi personalizate, pe baza numelui si a altor date furnizate in formularul de recomanda. Pot fi in genul: “Ionut, prietenul tau Cristi crede ca ti-ar fi folositor produsul X”. Evident, este necesar si un copy foarte bun, incitant, care sa-i atraga inca din subiect.

Iti poti creste, astfel, baza de date,  poti vedea daca si cati dintre cei recomandati s-au transformat in abonati, dar si daca au accesat linkul recomandat.

Share on social media

Relativ recent introdus, butonul de share-uire in retelele sociale, desi, teoretic poate fi pus pe acelasi palier cu butonul de recomanda, ofera o expunere si mai mare a mesajului tau. Cu un singur click, abonatii  recomanda informatia din newsletter direct pe profilele personale, mesajul ajungand la zeci, sute si chiar mii de oameni din lista proprie. Dintr-o data ai la dispozitie baza de date mult visata fara sa faci niciun efort.

Si in acest caz se pot identifica cei care au share-uit mesajul si, in plus, se poate evalua impactul mesajului tau in retelele de socializare pe care apare.  Poti monitoriza comunitatile pe care newsletterul este share-uit, click-urile generate de fiecare postare in parte, intercalarile intre diverse retele sociale, zilele saptamanii, zilele lunii si orele cu cele mai multe accesari din social media. Si pentru ca segmentarea este esentiala,  exista  posibilitatea de a targeta adresele de email care au share-uit content in social media prin analizarea profilul celor care au ales sa share-uieasca, profil ce are la baza datele demografice si un istoric al preferintelor acestora.

Avantajele sunt ca si la butonul de recomanda, faptul ca iti poti creste baza de date adaugand noi contacte, in cazul in care cei care au accesatul linkul share-uit de catre un abonat, au ales sa se si aboneze si mai mult, sa-ti devina clienti.

Avantaje si dezavantaje

Amandoua functionalitatile te ajuta in diversele aspecte mentionate, se poate spune ca una este mai “serioasa”  - butonul de recomanda - , iar cealalta, mai friendly – share on Facebook/Twitter, avand in vedere aspectul de socializare.

Totusi, butonul de recomanda, conform statisticilor, nu are rata de raspuns asteptata. Foarte putini aleg sa recomande o informatie primita pe email si foarte putini devin abonati in urma unei recomandari.

Unul te ajuta sa ai o expunere mult mai mare a mesajului din email, celalalt, sa ai un control mai exact a ceea ce trimiti, sa comunici personalizat. 1-1
O alta caracteristica ce poate fi interpretata ca dezavantaj pentru butonul de recomanda si ca avantaj pentru cel de share-urie in retelele de socializare, este lejeritatea pe care o ofera utilizatorului. Primul presupune un efort pentru utilizator, completarea unor anumite campuri pentru a putea transmite mesajul mai departe. Al doilea ii ajuta sa share-uiasca, cu un simplu click, fara sa faca vreun alt pas. 1-2 pentru butonul de share-uire.

Recent, un studiu GetResponse (o companie internationala specializata in solutii de email marketing), avand ca baza clientii companiei, a concluzionat ca inserarea de butoane de share pe Facebook si Twitter in cadrul emailurilor, creste semnificativ rata de clickthrough, mai precis cu 30% mai mult decat in cazul mesajelor care nu contin astfel de linkuri. Aproximativ 74% dintre marketeri au inclus linkul de share-uire catre Facebook, iar 50% catre Twitter, acestea fiind cel mai frecvent incluse: Twitter in procent de 67.2%, Facebook cu 62.73%. Se pare ca butonul de share-uire pe Twitter este cel mai popular, aducand rate de clickthrough de aproximativ 40%. Rata de clickthrough creste si mai mult daca sunt incluse linkuri ale mai multor retele de socializare. De exemplu, emailurile cu share-uire catre o singura retea au adus o rata de CTR de 8.70%, in timp ce emailurile cu mai multe astfel de linkuri au generat cu 28% mai mult si cu 55% mai mult decat emailurile fara niciun fel de posibilitate de share-uire. 1-3 pentru butonul de share-uire in retelele sociale.

Trebuie mentionat ca aceste statistici sunt reprezentative pentru Statele Unite si tarile in care s-a desfasurat studiul. La  noi,  impactul  nu  este  inca vizibil, insa trebuie sa fim pregatiti pentru momentul in care social media va creste ca amploare, iar cei care  vor  fructifica  primii  momentul vor avea de castigat.

Cum ii faci sa te recomande

Pentru ca statisticile legate de eficienta butonului de recomanda nu sunt in avantajul acestuia, singurul mod de a-i stimula pe abonati sa recomande pot fi mesajele cat mai relevante, dar si campaniile special concepute, prin care  sunt recompensati intr-un fel.

Butonul de recomanda poate depasi stadiul de “Recomanda”. In functie de ceea ce promovezi, poti redenumi acest buton: “Nu tine doar pentru tine, spune-le si prietenilor tai”; “Cursul respectiv poate fi folositor colegului/partenerului/prietenului tau. Anunta-i si pe ei.”; “Nu veni singur la evenimentul X. Convinge-i si pe colegii tai”. O bila alba pentru recomanda.

La fel si in cazul butonului de share-urie in retelele de socializare. Daca mesajele sunt targetate, iar recipientii le considera utile, doar un pas e necesar pentru a da mai departe mesajul - un simplu click.

 

articolul urmator
Afla totul despre campania ta
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii