White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
2006 in email marketing

Daca 2005 a reprezentat un an al tatonarilor in email marketing-ul romanesc si un al masurilor radicale in email marketing-ul global cele 2 trenduri par sa se uneasca relativ in anul 2006. Acesta care se anunta de pe acum a fi un an dedicat cercetarilor, fie in noi tehnologii, fie in adaptarea tehnologiilor existente pentru imbunatatirea rezultatelor obtinute.

1.       2006 va reprezenta un an menit dezvoltarii de noi tehnologii care sa aduca o mai mare claritate in ceea ce priveste indicatorul "open rate".

Daca in ceea ce priveste evolutia, 2005 a marcat o scadere ca medie a ratei de deschidere in special in comunicarea B2B (ca tendinta aceasta scadere a variat intre 4-7 puncte procentuale), ratele de "click through" (raportul intre cei care au primit un newsletter si cei care au accesat unul din linkurile insertate in ele) au inregistrat o stagnare si in unele cazuri, chiar o crestere de 2 pana la 6 puncte procentuale.   

Explicatia pentru evolutia diametral opusa a ratelor de deschidere si  "click through" este pusa pe seama incapacitatii tehnologiei existente de a masura in mod corect ratele de deschidere in cazul persoanelor care folosesc Outlook 2003 sau a celor care au conturi pe Gmail (ambii clienti de email blocheaza din start anumite parti inserate in corpul newsletterelor menite sa monitorizeze ratele de deschidere).

2.       Cresterea ratelor de conversie. Anul 2006 va marca cresterea ratelor de conversie in achizitii. Din pacate aceasta crestere va fi influentata momentan de factori cantitativi (de genul cresterii importantei actiunilor de email marketing in mixul de marketing) si mai putin de factori calitativi.

3.       In 2006 email marketingul romanesc va trebui sa investeasca in tehnologii mai sofisticate care sa faca fata unor baze de date mari.

Asa cum am mai afirmat in articolele prcedente, anul 2005 a marcat inceputul constientizarii de catre marketeri a importantei existentei unei baze de date "in house" a actualilor si potentialilor clienti, de aceea anul 2006 va conduce la spre acceptarea acestui nivel superior. Daca in anul ce tocmai a trecut marea majoritate a bazelor de date atingeau in cazurile fericite 10.000 de contacte, in anul 2006 vom vorbi in email marketing tot mai des de baze de date de sute de mii de contacte.

Acesta crestere se va reflecta automat si in tehnologiile pe care marketerii vor fi obligati sa le foloseasca. Aceste tehnologii vor trebui sa imbunatateasca indicatori precum viteza de trimitere a newsletterelor, capacitatea de procesa corect adresele de email cu erori si de a face fata politicilor antispam folosite de cei mai populari clienti de email (de exemplu, in cazul unui numar mare de conturi pe Yahoo trebuie respectate anumite reguli legate de numarul de conexiuni simultane create de un expeditor sau procentul de adrese de email gresite trebuie sa se incadreze intr-o anumita limita pentru a nu genera blocare intregii campanii).

4.       Noi sisteme de asigurare a livrarii emailurilor in inbox —"challenge response" in Romania.

Anul 2005 a marcat aparitia in bazele de date dezvoltate in Romaniaa primelor conturi de email ce folosesc sisteme de "challenge response". Aceste sisteme, dezvoltate in special in 2004 ca o masura foarte restrictiva de protectie impotriva spamului, sunt mai nou folosite si de unii dintre clientii publici de email. Acestea fac ca orice email trimis spre un astfel de cont sa fie considerat ca fiind in "pending", sistemul expediind automat un email persoanei/companiei care a initiat comunicarea. Prin acel email automat persoana/compania care a lansat newsletterul este rugata sa acceseze un link sau sa confirme un cod generat automat. Abia in momentul in care aceasta confirmare este facuta, newsletterul va fi livrat in inboxul persoanei in cauza.

Pentru a face fata acestei provocari, cei care intentioneaza sa-si lanseze un newsletter in 2006 trebuie sa foloseasca sisteme mai performante si sa acorde o mai mare atentie furnizorului de servicii de email marketing ales.

5.       2006 va marca o usoara scadere a increderii in email. Mult mai multe companii vor adapta aceasta metoda de comunicare ignorand obtinerea acordului persoanelor cu care intentioneaza sa comunice. Apreciez ca 2006 va determina multi "end-useri" sa acorde o mai mare atentie protectiei inbox-ului lor fata de agresiunea mesajelor nedorite. Aceasta tendinta va fi in contrast cu ceea ce se intampla la ora actuala in UE sau SUA unde procentul celor care au incredere in email a crescut cu ~10%.

6.       2006 va reprezenta semnalul acordarii unei atentii mai mari de catre marketeri a locului unde un newsletter este livrat. “Deliverablity” va devenii cuvantul anului in email marketing.

Daca in 2005 putini marketeri erau avertizati asupra posibilitatii ca newsletterul lansat sa fie livrat in folderul de junk/bulk, sau a nelivrarii acestuia, tot mai multi vor considera aceasta stare de fapt ca fiind o problema majora.

Acest trend este sustinut si de agresivitatea tot mai mare a Yahoo, Hotmail, Gmail, Microsoft (Oultlook), etc, care blocheaza newsletterele care nu respecta cu strictete standardele deja implementate. Astfel, in 2006, toate companiile mari vor apela la solutii de monitorizare a indicatorului "deliverability" (masoara cate procente din mesaje au fost livrate in inbox, cate procente au fost livrate in folderul de junk/bulk si cat e nu au ajuns niciodata la destinatar) si a reputatiei pe email (daca brand-ul lor este considerat ca fiind sursa de spam).

7.       Tot mai multe companii vor acorda o importanta crescuta protectiei imaginii on-line si a modului in care brand-ul lor este perceput pe internet. In 2006 si companiile romanesti vor incepe sa acorde atentie modului in care domeniul lor de web este folosit si vor fi foarte atente la existenta unor domenii "asemanatoare" care le pot afecta imaginea on-line. Studiile internationale arata ca pentru fiecare brand global cunoscut exista 2 sau 3 domenii foarte asemanatoare folosite pentru spam. Ca un prim pas al acestei protectii pe email vom vorbi tot mai des de implementarea de SPF (Sender Policy Framework).

8.       Folosirea instrumentelor profesionale de evaluare a impactului design-ului. Octombrie 2005 a marcat o premiera, folosirea pentru prima data in istoria email marketingului a instrumentelor de masurare a miscarii globului ocular pentru a identifica ce anume citeste o persoana, ce anume o intereseaza, ce anume ignora, etc… 2006 va marca folosirea aceastor instrumente la scara de catre serviciile profesioniste de email marketing.

9.       Integrarea solutilor de email marketing cu solutii de CRM. Administrarea complexa a programelor de comunicare si gestiunea volorii unui client va genera o nevoie mare de a coodona datele unitar. Astfel, furnizorii de email marketing vor trebui sa faca dovada capacitatii de a integra solutiile customizabile de comunicare cu cele mai populare aplicatii de CRM, sau cu cele dezvoltate "in house".

10.   Folosirea tot mai frecvent a tacticilor avansate de email marketing: continut dinamic, segmentare pe baza intereselor manifestate de o persoana, folosirea mesajelor tranzactionale ca suport pentru cross-selling si cresterea relevantei comunicarii, folosirea de triggere. Aceste tactici, implementate in prezent la un nivel foarte redus, s-au dovedit de-a lungul timpului a fi cele mai eficiente in sustinerea unor rate de conversie mare.

 

articolul urmator
Cele mai bune insight-uri
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii