White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Relevanta in email marketing

 Potrivit nenumaratelor studii realizate in decursul anilor de firmele de cercetare, consumatorii sunt cel mai mult deranjati de nerespectarea criteriului relevantei in newsletterele pe care le primesc. Tot cercetarile mai arata ca ei vor pretui brandurile care integreaza in comunicare informatii despre preferintele lor. Sa ne uitam doar la cateva date din cercetarea „Social Inbox” realizata in noiembrie anul trecut pe un esantion format din 1001 consumatori.

      -  72% dintre consumatori au declarat ca au sters mailurile primite de la un advertiser pentru ca mesajul primit nu era relevant pentru ei
      -  59% dintre consumatori au declarat ca au sters emailurile primite de la un advertiser pentru ca au primit un volum prea mare de mailuri de la acesta
      -  49% s-au dezabonat de la un newsletter pentru care initial si-au dat consimtirea de abonare pentru ca nu era relevant pentru ei

Desi segmentul pe care s-a facut cercetarea este destul de mic, rezultatele arata destul de clar ca reactia consumatorilor este negativa daca advertiserii nu trimit mesaje targetate relevant sau daca trimit prea multe mesaje, mult prea des.

Pentru a evita acest lucru, companiile trebuie sa inceapa sa masoare valoarea programelor in functie de experienta consumatorului. O masura de evaluare este sa vedem daca brandurile care trimit mesaje relevant targetate sunt considerate valoroase de utilizatorul final sau daca sunt la fel de apreciate ca acele branduri care trimit acelasi mesaj tuturor abonatilor. Ceea ce ne duce la un alt pachet de rezultate, provenite de aceasta data dintr-o cercetare realizata in randul directorilor de marketing:

      -  La o prima cercetare, realizata in 2010, cand au fost intrebati daca firma pe care o reprezinta a facut o noua segmentare a audientei pentru campaniile de marketing in ultimele sase luni, doar 48% dintre directorii de marketing au declarat ca folosesc studiul comportamentului de click-through.
      -  La un an dupa, in 2011, aceeasi cercetare, utilizand acelasi panel de respondenti si aceeasi metodologie arata ca 42% dintre directorii de marketing au declarat ca au folosit analiza comportamentului de click ca un criteriu de segmentare. Si da, intr-adevar, procentul a scazut...

Cu toate acestea, sa presupunem doar ca toate cercetarile au un procent de +/-3 marja de eroare, asa ca putem sa credem ca nu e vorba de o scadere ci de o stagnare. Cu toate acestea, ceea ce aceste cifre arata, este ca sofisticarea in domeniul marketingului nu a crescut deloc. Indiferent in ce mod ne uitam la aceste date, ele arata ca 50% dintre companiile care folosesc email marketingul trimit acelasi mesaj audientei lor iar si iar, fara sa-i targeteze diferentiat pe cei care interactioneaza cu newsletterul si pe cei pasivi. Trimiterea unui mesaj in inbox se transforma intr-un gest reflex de incarcare a unor adrese de mail latente. Nici macar nu putem defini precis cine este pasiv sau nu – abonatul sau advertiserul - in situatia in care companiile care folosesc email marketingul nu se uita la rezultatele trimiterilor si nu le folosesc efectiv in targetarile ulterioare.

Asa ca ce este relevanta? O posibila definitie utila ar fi ca este „intersectia dintre continut si context, care are ca ritm frecventa”. In actiune, aceasta inseamna trimiterea mesajului corect, la momentul potrivit, pe canalul potrivit. Sau, ceea ce dictionarul defineste ca „pertinenta”: „potrivit, care satisface cerintele obiective de informare ale unui beneficiar”.

Segmentarea audientei este importanta nu doar pentru a face mailurile mai relevante dar si pentru a determina valoarea pe care programele de email marketing o aduc organizatiei si consumatorului.

Aceasta poate fi masurata in costuri, venituri si profituri. Un studiu intitulat „Valoarea Email Marketingului” valideaza aceasta afirmatie, ilustrand faptul ca toate costurile implicate pentru a genera un dolar, chiar si pe canalul putin costisitor al email marketingului, este mai mare pentru advertiserii care nu fac o segmentare eficienta pentru a-si targeta corect clientii. Asta inseamna ca pe acei 50% dintre advertiserii care folosesc email marketingul dar nu se raporteaza la relevanta prin segmentare si targetare, programele de email marketing ii costa mai mult decat se poate banui. Graficul de mai jos exprima aceasta realitate.
 

 

Chiar daca clientii ar putea fi interesati de ceea ce le oferiti, amintiti-va ca noi ca indivizi suntem foarte diferiti. Asa ca avem nevoie de metode diferite de seductie pentru a permite unui brand sa ramana in vietile noastre. Si nu putem face asta fara relevanta, care poate fi obtinuta doar ca urmare a unei segmentari si targetari eficiente.

articolul urmator
Viziune creativa
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii