White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Email marketing, mai mult decat un banal newsletter

Lumea marketingului este intr-o permanenta redefinire. Inainte, comunicarea cu clientii se facea in masa si dadea rezultate. Acum este apreciata comunicarea one-to-one.

Inainte, clientul cumpara produsul si daca era multumit, devenea loial. Acum clientul trebuie loializat.

Procesul de loializare este unul dintre cele mai delicate, in pregatirea lui trebuind sa se tina seama de numeroase aspecte. Poate cea mai importanta este grija de a nu-ti plictisi clientul cu informatii de care nu are nevoie si de a i le oferi pe cele de care are nevoie exact in momentul in care le poate folosi.

Aceasta este si ideea care sta in spatele a ceea ce specialistii numesc trigger. Daca am tine neaparat sa gasim o expresie echivalenta pentru triggere in limba romana, am putea folosi mesaje determinate de evenimente. Si pentru ca notiunea sa fie foarte clara, vom exemplifica prin doua tipuri de cazuri:

Sunt folosite, in primul rand, triggerele clasice, declansate de evenimente legate de ciclul de viata al clientului (zi de nastere, casatorie, aniversare) sau sarbatori (Craciun, Paste etc.). Triggerul clasic consta  intr-un mesaj de felicitare in care pot fi strecurate si informatii cu scop comercial. Se impune insa o atentie deosebita in stabilirea raportului dintre cantitatea de informatii comerciale si necomerciale. De altfel, crearea unui mesaj cu caracter preponderent necomercial este una dintre regulile de baza ale loializarii prin e-mail marketing.

In ultima perioada au aparut mesajele tranzactionale sau operationale, o categorie aparte de instrumente de marketing direct, cu o valoare remarcabila. Pe scurt, fiecare confirmare de comanda, fiecare aviz de expeditie, fiecare factura proforma sau chitanta trimisa prin e-mail poate deveni un pretext de personalizare, comunicare, vanzare de produse si servicii catre un client a carui atentie a fost deja captata. Avantajul principal al acestui mesaj consta in faptul ca el va fi deschis cu siguranta, deoarece contine in primul rand informatii pe care clientul le asteapta.

Iata si doua exemple concrete:

Un magazin online de produse electronice transmite o confirmare de comanda, in format HTML, in timp real, unui client ce cumpara o camera digitala. Folosind un continut dinamic variabil, imbracat in forma triggerului, magazinul va introduce in e-mail-ul trimis, pe langa informatiile legate de tranzactia propriu-zisa, si o oferta de accesorii pentru camere digitale: carduri de memorie, huse si imprimante, cu diferite reduceri de pret. In felul acesta, probabilitatea unei noi comenzi este mai mare, deoarece clientul este abordat nu intr-un moment oarecare, ci chiar in timpul pe care si l-a rezervat pentru cumparaturi.

Un alt exemplu ar veni din domeniul bancar, un sistem folosit de ING in Olanda si de ce nu in curand si in Romania. Astfel cand o persoana solicita de la un bancomat o suma mai mare de bani decat cea pe care o are in cont automat este notificat biroul de credite al bancii care verifica bonitatea acelei persoane, iar daca aceasta intruneste conditiile acordarii unui credit automat acelei persoane i se trimite un email cu oferta de creditare a bancii si conditiile in care acea persona poate beneficia de credit. Aceste mesaje sunt 100% adaptate specificului fiecarei persoane, doar ca principalul lor avantaj este ca acestea sunt livrate in momentul in care persoana in cauza are nevoie de bani si deci manifesta un grad foarte mare de interes fata de oferta de creditare.

Ce nu este un trigger?

O categorie de mesaje asemanatoare triggerelor este cea a raspunsurilor automate (autoresponders). Acestea se trimit in aceeasi forma pentru toti clientii, gradul de personalizare fiind minim. Un exemplu relevant este confirmarea inscrierii in baza de date pentru primirea unui newsletter. Acest tip de e-mail nu trebuie confundat cu triggerul, avand functii, forme si, nu in ultimul rand, rezultate diferite.

Ce spun studiile?

Impactul triggerelor, fie ele clasice, fie operationale, asupra comportamentului consumatorilor si deci, al incasarilor, este surprinzator. Conform Forrester Research, e-mail-urile bazate pe evenimente au o probabilitate de citire cu 17% mai ridicata decat mesajele promotionale, iar clientii sunt cu 20% mai inclinati sa efectueze clickuri pentru a fi transferati in paginile de detalii. In general, acest tip de mesaj este citit de mai multe ori si este pastrat relativ mult timp in Inbox. In plus, Jupiter Research afirma ca rata de conversie pentru mesajele tranzactionale este de 3% (pentru cele cu rata de deschidere sub 22%), nivel net superior altor tipuri de programe de marketing direct.

In ce consta eficienta triggerelor?


Putem identifica trei ratiuni principale pentru care am putea folosi acest tip de mesaj.

Este vorba in primul rand despre efectul asupra volumului vanzarilor, aspect amintit in randurile de mai sus.

In al doilea rand merita mentionata functia de loializare, in special a triggerelor clasice, care urmaresc nu neaparat sa vanda, ci mai ales sa creeze o relatie de prietenie intre firma si client, construita pe atentia pe care expeditorul mesajului o acorda destinatarului.

In al treilea rand, dar la fel de important, este faptul ca mesajele operationale contribuie la reducerea costurilor. Majoritatea firmelor folosesc telefonul pentru a-si informa clientii cu privire la detaliile unei tranzactii. Numarul apelurilor efectuate poate fi redus considerabil prin inlocuirea cu mesaje transmise prin e-mail. Va veti gandi probabil ca exista riscul ca informarea sa nu fie receptionata. Ei bine, acest risc este eliminat printr-un sistem de monitorizare ce va permite sa aflati daca mesajele au ajuns la destinatie, daca si cand au fost deschise, precum ce linkuri au fost accesate. Cu mai multe informatii, pareri si sugestii despre monitorizare vom reveni intr-un articol viitor.

 

articolul urmator
Pasionati de email marketing
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii