White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Cum sa-ti planifici campaniile de email marketing pentru sarbatori

Ai inceput sa-ti planifici campaniile prin email pentru sarbatorile de iarna? Asta pentru ca daca vrei sa ai succes, trebuie sa faci totul din timp si acum e timpul. In plus, concurenta e la usa, cu tot felul de campanii, iar tu trebuie sa te diferentiezi.

Analizeaza

Primul pas este sa faci un review al campaniilor trimise anul trecut: rate de deschidere, clickthrough, dezabonari, recomandari, share-uire in social media, campaniile cu cele mai mari conversii, orele si zilele cele mai bune de deschidere, subiectele folosite, frecventa de trimitere etc. Pe langa acestea, vezi ce a mers si a avut succes, dar si unde nu ai avut rezultatele asteptate sau  unde ai dat gres. Ai la dispozitie cei mai importanti indicatori.
Research-ul ar trebui sa includa si o analiza a preferintelor consumatorilor, a felului in care au interactionat, in general, de-a lungul campaniilor trimise. Acest research iti va mai oferi  ocazia sa iti revizuiesti listele, sa vezi care au fost abonatii inactivi, sa segmentezi baza de date si astfel  sa comunici relevant cu fiecare segment.
 

Planifica

Comunicarea o poti incepe din timp. Conform unui studiu Smith Harmon din 2010, in 2009 majoritatea companiilor si-au inceput campaniile de sarbatori din octombrie, insa sunt companii care incep etapele de comunicare chiar si in iunie sau iulie cu mici incentive-uri. Nu este, insa, neaparat necesar sa trimiti mesaje individuale. Avand in vedere ca este septembrie, ca sa te pregatesti din timp, poti include in newsletterele saptamanale/lunare pe care le transmiti in mod normal abonatilor tai, o sectiune secundara prin care anunti pregatirea ofertelor de sarbatori. Fie iti poti promova newsletterul special de sarbatori si le poti sugera sa se aboneze la acesta (va contine o serie de mesaje specifice, de-a lungul perioadei de sarbatori) fie o poti face altfel.
 

Adica, aceasta sectiune de pre-holiday ar trebui sa se focuseze pe un survey prin care sa incerci sa afli preferintele prospectilor tai, sa-i convingi sa-si updateze profilul, iar tu sa le trimiti produse care sa li se potriveasca profilului lor. Survey-ul trebuie sa includa si o casuta de updatare a frecventei de primire. Te va ajuta sa nu devii redundant si sa nu ajungi in junk, avand in vedere ca toate companiile vor profita de Inboxul prospectului tau. Survey-urile pot fi de doua feluri, unele care sa includa strict preferintele personale ale abonatului si unul care sa te ajute sa le oferi idei potrivite de cadouri pentru persoanele apropiate celui pe care vrei sa-l castigi de client:

a)    “Care e wishlist-ul tau? Lasa-ne sa te ajutam
b)    “Sarbatorile sunt frumoase, dar nu-i asa ca iti dau batai de cap cand e vorba sa alegi cadoul ideal pentru cei dragi? Lasa-ne pe noi sa te ajutam.”

In urmatorul pre-holiday message, la fel, sectiunea inclusa in newsletterul general poate include product review-uri la produse de care eventualii clienti ar fi interesati, pe baza informatiilor pe care le-ai adunat despre ei. Product-review-urile sunt si ele un factor determinant pentru segmentare si pentru cresterea relevantei viitoarelor trimiteri.

Pre-holiday messages pot fi folosite eficient si in mesajele tranzactionale. Daca se fac tranzactii in luna septembrie, aceste mesaje pot cuprinde, in plan secundar, anuntul unor oferte de sarbatori. Indicat este sa aiba o oarecare legatura cu produsul tocmai achizitionat.

“Iti multumim ca ai cumparat produsul X. Vrem sa te pregatim din timp. De sarbatori am pregatit o oferta speciala pentru ceva ce s-ar potrivi de minune cu ce ai cumparat de la noi.”

Hard-selling-ul produselor tale ar trebui sa inceapa din noiembrie

1.    Ai date suficiente despre ei din survey-urile incuse in pre-holiday message? E cazul sa-ti personalizezi mesajele si sa le trimiti oferte la produsele care ar raspunde intereselor si preferintelor lor.

Nota: Inainte de a da drumul efectiv campaniilor, iti recomandam sa testezi. Fa teste cu diferite subiecte (care includ personalizari sau se refera la oferte si discount-uri), From name, layout-uri. Ca sa fii pregatit din timp.

2.    Include product review-uri ale celor care au cumparat produse corespunzatoare profilului celui pe care il abordezi. Pe acestea le poti pune langa fiecare produs pe care il promovezi: “Vezi cat de util i-a fost acest produs lui Alex”.

Nota: Pentru a avea la indemana aceste product review-uri, comunicarea cu cei care ti le pot furniza poate incepe de foarte devreme, inca din iunie-iulie si ii poti recompensa cu un discount sau un cupon de reducere, daca ti le ofera.

3.    Fiecare produs promovat ar trebui sa aiba si un deadline. “Ai ocazia sa-l iei la cel mai bun pret pana la data de …”. Ca sa il stimulezi si mai mult, ii poti oferi livrare gratuita daca il cumpara pana la o anumita data. Urgentarea ofertelor este foarte eficienta daca si beneficiile sunt pe masura.

4.    Cross-sell. Nu te grabi sa comunici o tona de oferte, pentru ca risti sa-l derutezi. In fiecare email pe care il trimiti de sarbatori, axeaza-te pe 3 oferte relevante. In schimb, poti sa profiti alfel. La fiecare dintre aceste oferte, poti sa le dai alte idei. De exemplu, daca esti retailer de electrocasnice si comunici oferta pentru un aragaz, poti sugera o hota sau o plita speciala etc. Cum spuneam la inceput, mai poti face cross-sell si in mesajele tranzactionale.

5.    Ofera produsul in teste. Este o modalitate de a obtine leaduri de vanzari. Daca sunt interesati de o oferta, le poti da produsul respectiv sa il testeze timp de o saptamana. Inca un mod de a-i stimula si de a le trezi curiozitatea.

6.    Frecventa. Este un element cheie al campaniei tale. Stim ca vrei sa comunici cat mai mult si cat mai des, insa ia in seama amalgamul de mesaje pe care il va primi abonatul tau. Daca in survey-ul din mesajele de pre-holiday ai introdus bifa pentru frecventa de primire, atunci ia in seama si fa asa cum ti-a cerut el. Chiar daca primeste o data pe saptamana si nu o data la doua zile, asta nu inseamna ca nu o sa-ti vada/citeasca mesajul.

7.    Interactivitate&engagement. Scoate in evidenta numere de telefon la care pot fi contactati diversi agenti, pentru a oferi detalii suplimentare despre produsele solicitate. Ofera-le o modalitate de a vedea online cand li se livreaza aceste produse, in functie de data comandarii. Ii poti directiona catre un calendar.
Pune-le la dispozitie si butoanele de share-uire in social media. Ai astfel ocazia de a-ti mari baza de date cu un nou abonat, dar si cu un client. Pentru share-uirea in social media, poti face chiar si un emailing separat intitulat Wishlist-ul tau, iar abonatul sa fie stimulat sa il share-uiasca in profilul personal de Facebook si Twitter.

8.    Mesajele de shopping cart abandonment. Nu le ignora. Daca nu au dus comanda pana la capat asta nu inseamna ca e un client pierdut. Ar trebui sa incluzi aceste tipuri de mesaje atunci cand planifici campania de emailing de sarbatori. “Ce fac cu cei care au renuntat?” Fa o lista separata si comunica altfel cu ei. Le poti oferi un discount sau livrare gratuita ca sa ii stimulezi sa revina si sa duca la bun sfarsit comanda.


Post holiday

Poti continua sa comunici si dupa ce sarbatorile s-au incheiat. Pe de o parte poti comunica cu cei care ti-au devenit clienti si le poti solicita review-uri ale produselor cumparate. Ii poti stimula sa ti le ofere, recompensandu-i cu un discount la anumite produse care ti-au ramas pe stoc in timpul campaniei de sarbatori.

Le mai poti trimite si un survey pentru feedback legat de modul in care ai comunicat in aceasta perioada. Iti va fi de folos pentru viitoarele programe de emailing de sarbatori.

Cei care nu ti-au devenit clienti, insa au interactionat intr-un fel cu mesajele tale, este recomandat sa primeasca si ei acest survey, completat cu cele mai populare produse comandate.

 

articolul urmator
Viziune creativa
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii