White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Cum putem folosi analiza comportamentala intr-un mod creativ

Recent am auzit in cadrul unei conferinte vorbindu-se despre analiza predictiva, care presupune realizarea de estimari asupra evolutiei viitoare a fenomenelor de marketing. De obicei, procesul incepe cu mediul offline, unde se face profilul de consumator si se aplica la targetarea online unde acestuia i se propun diferite produse si servicii. In cazul unui retailer de electrocasnice si mobila din India, situatia este un pic diferita, pentru ca analiza predictiva este folosita intr-un mod nou, inovator, in mediul online, profilul consumatorului fiind stabilit intr-o realitate virtuala. Este vorba de retailerul Godrej, care a trecut printr-un  proces de repozitionare si pentru a-si spori relevanta pentru generatiile mai tinere a folosit ca instrument de marketing ceea ce pentru unii ar fi fost un produs in sine: un mix de realitate virtuala, online gaming si retea de socializare, toate intr-un singur loc, o platforma online 3D numita GoJiyo. Pozitionata ca „prima lume virtuala din India”, GoJiyo a stranit interesul userilor din intreaga lume, reusind sa devina un instrument eficient de a targeta o audienta mai tanara si mai receptiva la nou.

 

Campania de marketing pentru GoJiyo il are ca protagonist pe actorul de Bollywood Abhay Deol, ambasadorul brandului, si prezinta platforma ca pe o arena virtuala unde „poti arata asa cum ai visat intotdeauna, unde poti vizita locurile pe care mereu ai dorit sa le vezi, si-ti poti face prieteni, crea noi relatii, experimenta noi activitati si descoperi aventura” si poti chiar castiga puncte pentru obtinerea de recompense atat in universul virtual cat si in realitate. GoJiyo cuprindea initial sase „lumi”: Solaris, o plaja a unui oras, Noom, o colonie pe luna, Re-Janm, „locul unde poti renaste”; SnowFlash, un taram arctic, si Turqua, un univers subacvatic. Spre deosebire de Second Life, unde atentia se concentreaza pe continut generat de utilizator (si unde poti sa-ti construiesti propriul magazin, cafenea sau boutique, unde poti achizitiona bunuri sau servicii si desfasura multe alte activitati), GoJiyo se apropie mai mult de un joc unde utilizatorul de poate scufunda, poate face bungee jumping, se poate lupta cu atacatori sau poate porni intr-o vanatoare de comori, avand de indeplinit anumite taskuri, focusul fiind pe recompensele castigate in viata reala.

 

 

Unul dintre consultantii responsabili cu dezvoltarea continutului pentru GoJiyo, Niki Gomez, explica mai pe larg la ce poate fi folosita platforma: „Utilizatorii se pot implica in adevarate aventuri cum ar fi cea de a descoperi cine a furat toate operele de arta din oras si a le returna; sau cea de a planta alge pentru a salva luna sa ramana fara oxigen. GoJiyo are un sistem de puncte si unul monetar – Mios si Jios – care permite utilizatorului sa castige recompense online si in viata reala si unde platforma este conectata la produsele retailerului Godrej. De exemplu, poti castiga o expeditie reala pe Kilimanjaro, cu cativa dintre prietenii din reteaua GoJiyo”.

 

 

Utilizatorii pot castiga Mios si Jios in cadrul jocului, ultima forma de remunerare fiind mai valoroasa in registrul „karmei” – de exemplu, poti castiga Jios realizand anumite actiuni de grup, decat actiuni individuale, sau ajutandu-i pe altii si aratandu-le empatie. Pentru ca userul sa adune suficiente puncte pentru a fi premiat in online (cum ar fi haine speciale, accesorii, o aura in jurul avatarului – care iti confera statutul de utilizator avansat) si chiar in offline – gadgeturi sau o aventuroasa excursie in Kathmandu, este nevoie insa de multa munca in joc.

 


 

Etapa de proiectare a jocului a observa de la a privi ce se intampla pe piata jocurilor cu World of Warcraft, IMVU, Vivaty, Twinity, pana la experimentele Google cu Farmville si Habbo Hotel. A urmat apoi analiza mediilor branduite Coke World si Lynx World. In sedintele de creatie s-a decis mixarea tuturor aceste elemente. GoJiyo ruleaza direct in browserul web si implica doar downloadarea a 2 MB si un software care permite vizualizarea 3D intitulat Unity Web Player.  Procesul de inscriere este unul facil si rapid, si utilizatorul poate beneficia de contactul direct cu un ghid GoJiyo pentru instructiuni.

In prima luna s-au inscris si si-au creat avataruri in GoJiyo 111,567 utilizatori. Deocamdata jocul este doar in versiunea beta. Exista critici care afirma ca realizatorii jocului s-au grabit sa-l lanseze inainte sa poata oferi o experienta cu adevarat relevanta pentru utilizatori.

Dar nu calitatea platformei ca joc interactiv face obiectul acestui articol, ci faptul ca aceasta este folosita ca un instrument de repozitionare, servind unei functii de marketing si nu de divertisment in sine. Un alt aspect care ne intereseaza aici, este ca apoi Godrej a aplicat analiza predictiva si a construit profilul consumatorului in functie de comportamentul lor online pentru a targeta specific in mediul offline. Astfel, userii identificati in joc ca avand un comportament hedonist li s-au promovat alt gen de produse, decat celor identificati ca avand un comportament experimentalist, sau celor identificati ca achivers.

Despre realizarea profilului de consumator in mediul online vom mai vorbi cu siguranta in viitor, pentru ca nu va trece mult timp pana cand marketerii vor descoperi ca platformele de gaming si retelele de socializare sunt medii in care se poate aplica analiza comportamentala, pentru a cunoaste consumatorii intr-un mediu in care ei se comporta natural, instinctiv, impulsiv, la fel ca in viata reala si poate chiar mai adevarat decat acolo, pentru ca faptele lor nu au consecinta in aceste realitati.

 

articolul urmator
Transformi informatiile in programe eficiente
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii