White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Care este cea mai buna frecventa pentru email marketing?

Care este frecventa optima pentru email marketing pentru a putea optimiza rata de raspuns? Este bine sa trimiti o data pe luna, pe saptamana sau in fiecare zi? Se verifica si in acest caz consacrata formula „less is more” sau mai mult este echivalent cu mai bine?

Pentru a gasi raspunsul la aceste intrebari, trebuie sa ne uitam la cateva date provenite din regiuni cu traditie in email marketing: Marea Britanie si Statele Unite.

Frecventa medie de trimitere in Marea Britanie

Studiul „UK DMA National Client Email Marketing Report”, editia 2010, ofera cateva insight-uri utile in acest sens.


Daca incercam sa gasim echilibrul potrivit intre suprasaturare si subexpunere, trebuie sa pornim de la a lua in calcul riscurile asociate fiecarui caz. In cazul suprasaturarii, receptorii primesc newslettere de la aceeasi companie atat de des, ca nu au timp sa tina pasul si sa le citeasca sau simt ca sunt spamati. Pe de alta parte, cand newsletterul se trimite prea rar, se pierd multe oportunitati de vanzare.

Frecventa medie de trimitere in Statele Unite

In Statele Unite, avem la dispozitie un studiu privind frecventa de trimitere in retail.

 

Emailurile trimise intr-o saptamana

Graficul de mai sus arata ca frecventa variaza – de la un „varf” de 5 emailuri pe saptamana in perioada dinaintea Craciunului, la o frecventa medie de 3 newsletteruri pe saptamana in alte perioade ale anului.

Pentru a stabili care este frecventa optima trebuie sa tinem cont de trei factori:

Curba de frecventa

Este un instrument care arata cum creste profitul in raport cu frecventa.


 

Daca esti in punctul A, initial obtii mai multe profituri pe masura ce crestem frecventa. La momentul B ajungi la un nivel optim de frecventa. Trimiterea mai multor mailuri poate insemna vanzari suplimentare, contrabalansate insa de impactul epuizarii si al cresterii ratei de dezabonare...asa ca profiturile scad.

Ce ne spun consumatorii despre frecventa optima?

Exista mai multe studii privind comportamentul consumatorilor care avertizeaza cu privire la pericolul de a trimite prea multe newslettere.
 

  • In studiul Merkle „View from the inbox”, 73% dintre respondenti au declarat ca „trimiterile prea frecvente” sunt principalul motiv pentru care se dezaboneaza dintr-un program
  • In cercetarea Epsilon „Beyond the click”, 71% dintre respondenti considerau ca nu este bine pentru companiile pe care le cunosc si in care au incredere sa trimita prea multe mailuri
  • Potrivit unui studiu MarketingSherpa pe aceeasi tema, din 2009, 25% dintre respondentii care au raportat un email ca spam au declarat ca au facut acest lucru pentru ca „primeau prea multe emailuri”

Uitandu-ne la aceste date am putea concluziona ca a mari frecventa de trimitere seamana un pic cu jocul de ruleta Ruseasca. Dar daca intoarcem aceste cifre, putem descoperi un unghi nou de a privi fenomenul:

  • 25% dintre respondenti nu au nominalizat „trimiterile prea frecvente” ca principalul motiv de dezabonare
  • 29% dintre ei au declarat ca este ok ca acele companii pe care le cunosc si in care au incredere sa trimita emailuri mai frecvent
  • 75% dintre ei nu raporteaza un expeditor ca spam pentru ca face prea multe trimiteri

Lectia pe care o putem extrage de aici este ca suntem toti foarte diferiti.

Avem tendinta de a ne gandi la frecventa in termeni legati de comportamentul intregii liste. Dar ceea ce adesea pierdem din vedere este ca fiecare adresa din lista are unica sa frecventa/curba de profit.

Cu alte cuvinte, cantitatea optima de emailuri pentru un receptor nu este optima si pentru un altul.

Frecventa este legata de valoare

Dezbaterile legate de frecventa ignora adesea faptul ca ce trimiti are un impact asupra a cat trimiti. Problema nu este adesea ca trimiti prea multe mailuri dar ca trimiti practic aceleasi exemplare ale aceluiasi email. Sau prea multe emailuri neinteresante.

Daca insa cresti valoarea pe care o dai receptorului in email, cu atat mai mult curba de frecventa/profit se inclina in favoarea voastra:
 

Daca cresti valoarea, atunci...

  • Poti castiga mai mult profit la aceiasi frecventa
  • Receptorii vor raspunde pozitiv la mai multe emailuri, daca nu li se trimite continut prost
  • Poti face profit, chiar si la o frecventa mai redusa

Raspunsul este prin valoare, de aceea tot mai multi experti vorbesc despre relevanta, targetare si segmentare. Toate concepte create pentru a face emailurile mai valoroase si a imbunatati rezultatele fara a juca ruleta ruseasca cu frecventa.

articolul urmator
Cele mai bune insight-uri
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii