White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Segmentarea - 'sarea si piperul' unei campanii de email marketing

Ati obtinut permisiunea. Ati creat cel mai bun layout. Ati muncit enorm pentru a crea continut pentru newsletter-ul pe care doriti sa il trimiteti. Dar rezultatele obtinute in urma campaniei de e-mail marketing pe care ati initiat-o nu se ridica la nivelul asteptarilor. Ati omis ceva? Un posibil raspuns ar putea fi segmentarea, un cuvant extrem de folosit de oamenii de marketing din toate domeniile.

Ce este segmentarea?

Segmentarea reprezinta procesul de impartire a clientilor sau potentialilor clienti in grupuri distincte (segmente), care au anumite caracteristici comune. Un exemplu simplu de segmentare ar putea fi barbati / femei, sau cei cu varsta intre 14-18 ani. Posibilitatile de segmentare sunt limitate de campurile disponibile in baza de date.

Ganditi-va ca dintre toate activele unei companii, baza de date cu clientii si potentialii clienti este unul din cele mai importante active ale sale. Iar o baza de date bine structurata reprezinta exact ceea ce aveti nevoie pentru a putea segmenta si implicit pentru a putea trimite mesaje personalizate si de interes pentru cititor. Ce inseamna acest lucru pentru dumneavoastra? Bineinteles, profit.

Daca nu cu mult timp in urma obtinerea unor rate de raspuns inalte si a unei bune rate a profitabilitatii pentru investitia facuta intr-o campanie de e-mail marketing nu erau lucruri extrem de greu de atins, acum acest lucru se poate dovedi o adevarata piatra de incercare pentru multe companii de e-mail marketing.
Pe masura ce publicul devine tot mai pretentios, devine tot mai greu ca un mesaj odata ajuns in casuta postala sa se dovedeasca de interes si sa determine o actiune din partea destinatarului.  De aceea este extrem de important ca un mesaj sa fie segmentat, personalizat, relevant si sa ajunga in casuta postala exact atunci cand este asteptat.

Aveti nevoie de segmentare?

Suntem convinsi ca raspunsul dumneavoastra ar fi fara nici o ezitare… Da. Totusi aceasta intrebare nu a fost pusa degeaba. Multe campanii de e-mail marketing sunt in continuare trimise dupa principiul - un singur mesaj, un sigur grup de clienti. Costurile extrem de reduse ale unei asemenea campanii reprezinta un stimulent extrem de puternic pentru multe companii. Reprezentanti de marca ai e-mail marketing-ului - de exemplu Marketing Sherpa - atentioneaza insa asupra riscului unor astfel de campanii mai ales pe termen lung, unde pot aparea efecte negative asupra relatiei pe care o aveti cu clientul sau potentialul client.
Orice companie care inca se mai intreaba daca sa adopte o strategie comuna de e-mail marketing - de tipul un singur mesaj, un sigur grup de clienti - sau strategii actuale, care implica procese ca segmentarea, ar trebui sa ia in calcul urmatoarele:

- Baza de clienti NU este un grup omogen - campaniile cu un singur mesaj - un singur grup de clienti pornesc de la ipoteza ca toti destinatarii vor raspunde in acelasi fel la un mesaj. Ei bine, nu este adevarat. Statisticile arata ca acesti au asteptari diferite, ca privesc in mod diferit produsele si serviciile dumneavoastra. Nu este de mirare ca organizatiile care iti segmenteaza baza de date obtin rate de raspuns mai inalte decat in cazul in care nu ar face acest lucru.

- Nu intotdeauna puteti mari baza de contacte - pentru ca o campanie de tipul un singur mesaj - un singur grup de clienti sa aiba rate de raspuns constante, trebuie ca baza de clienti sa fie improspatata mereu cu noi posibili clienti. Ei bine, efortul de a gasi mereu noi persoane dispuse sa se aboneze la newsletter-ul dumneavoastra se poate dovedi extrem de dificila.

- Ulciorul nu merge de multe ori la apa - tactica de tipul un singur mesaj - un singur grup de clienti presupune de cele mai multe ori trimiterea de mesaje cu continut nerelevant pentru destinatar. Iar pe termen lung acest lucru nu inseamna decat un singur lucru - dezabonarea de la newsletter. Iar odata ce se intampla acest lucru, recastigarea increderii respectivului client este aproape imposibila.

In mod ideal, indivizii trebuie tratati … individual, iar acesta este obiectivul oricarei companii de e-mail marketing. Practic, trebuie gasit cel mai relevant mesaj posibil, avand in minte intotdeauna un singur cuvant - profitabilitatea.

 

articolul urmator
Afla totul despre campania ta
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii