White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Cum sa creezi profilul complet al unui abonat

In trecut, puteai trimite acelasi newsletter catre toti abonatii, cu aceleasi produse promovate, acelasi discount pentru toti, acelasi content si sa obtii o rata buna de conversie. Din pacate, atunci cand toti marketerii fac acelasi lucru, aceste rate scad. Diferentierea trebuie sa vina de undeva.
Raspunsul este: cunoasterea persoanei careia i te adresezi.
Cea mai buna rasplata a eforturilor tale de marketing, vine atunci cand iti creezi continut bazat pe preferintele subscriberilor si atributele profilului lui, fiindca nu-i asa, aceasi marime de pantofi nu se potriveste tuturor.
Acest lucru se face prin creearea profilului abonatului, si segmentarea bazei de date in functie de aceste profile, pentru a putea trimite subscriberilor continutul relevant pentru ei, la momentul oportun.
Cum sa creezi profilul complet al unui abonat?

1.    Formularul de abonare

Crearea unei pagini eficiente de sign-up trebuie sa se inscrie ca o prioritate in agenda fiecarui e-mail marketer.
Fiecare dintre cei ce iti viziteaza website-ul poate fi un abonat potential, dar si mai mult. Cu ajutorul formularului il poti transforma intr-un client .

Tipsuri pentru un formular de abonare de succes


Creste vizibilitatea

In primul rand, amplasarea lui pe website este foarte importanta, fiindca abonatii nu vor petrece prea mult timp cautandu-l. El ar trebui sa fie cat mai vizibil, de preferinta in prima parte a paginii web.
Un exemplu de amplasare eficienta a formularului de abonare este cel de la Marketing Sherpa. La intrarea pe site, apare un overlayer care promoveaza abonarea la newsletter. Pentru a fi cat mai eficient, completarea lui pe baza de bife necesita minimum de timp. Utilizatorul are precompletat optiunile de primire: HTML sau Text, cat si tipul de alerte pe care le poate primi: Best of Weekly si Chart of the Week, singurul lucru care mai este necesar sa il faca, fiind completarea adresei de email.
 


 

Cere doar informatiile de care ai nevoie

Cere doar informatiile importante si pe care le vei folosi pe viitor cum ar fi adresa de e-mail, numele, prenumele, sexul si localitatea. Creeare profilului abonatului se intinde pe o perioada de timp mai indelungata. Nu il face suspicios pe potentialul tau abonat prin cererea de informatii sensibile cum ar fi numarul de telefon de la birou sau adresa.

Totusi, daca doresti sa creezi profilul vizitatorilor inca din momentul abonarii, este indicat sa faci din acest din acest proces o activitate cat mai atractiva, care sa pastreze constant interesul abonatului, evitand riscul ca acesta sa abandoneze inainte de a finaliza completarea formularului.

Un exemplu original de creare a profilului vine de la Reebok. Pentru ca ei au echipamente pentru diferite tipuri de sport, la crearea profilului trebuie sa dai note de la 1 la 10 pentru fiecare sport, in functie de gradul de interes pe care il manifesti. Ce mi-a placut la acest formular este folosirea imaginilor care sa ilustreze datele care trebuiesc completate in formular.

La fel si in cazul preferintelor de colori de echipament, se folosesc imaginile si in felul asta se faciliteaza procesul de completare.
In plus, toate aceste date, gradul de interes pentru un sport, culorile preferate pentru echipament, locul unde folosesti echipamentul (pe teren sau in interior) creaza profilul destul de exact al abonatului si e mai usor sa se trimita oferte mulate interesele abonatilor. E o situatie in care toata lumea castiga, abonatii nu primesc informatii de care nu au nevoie iar Reebok isi creste vanzarile comunicand in functie de nevoile abonatilor.


 


Fii transparent
Spune-le cum le vei folosi informatiile. Asigura-I ca nu le vei vinde sau da adresele de e-mail si alte informatii unor terti. Eventual poti pune si un link ce conduce catre o pagina unde detaliezi aceste lucruri.

Asculta-ti abonatii
1)    Lasa-I pe ei sa-si aleaga frecventa de primire a corespondentei prin e-mail.
Daca nu vei face acest lucru iar asteptarile lui sunt altele, este posibil sa-l pierzi ca abonat, sau chiar sa raporteze e-mailul ca fiind spam, atunci cand frecventa lui este mai mare decat se asteapta.
Nu trebuie sa ii anunti ca pe data de X luna Y vor primi un newsletter, dar lasa-i sa-si aleaga daca vor sa primeasca newsletterul zilnic, saptamanal, lunar sau trimestrial.

2)    Lasa-ti abonatii sa-si aleaga ce content doresc sa primeasca. Fa o scurta descriere a ceea ce urmeaza sa primeasca pentru a le da un beneficiu si a le stimula curiozitatea.

Un studiu recent a relevant faptul ca  41% dintre formularele de abonare ale companiilor dau beneficii la inregistrare, 28% nu dau nici o alta informatie in afara formularului iar 11% isi informeaza abonatii cu privire la cat timp este nevoie pentru a completa formularul.


 

2.  Updatarea profilului

Un formular de updatare a preferintelor abonatilor poate fi o metoda foarte buna de a adauga alte informatii vitale la baza ta de date si iti da sansa de a creea continut relevant pentru abonatii tai si pentru a-I segmenta in functie de acest continut.

Cum sa aduni informatii despre abonatii tai?

In primul rand trebuie sa stabilesti ce fel de informatii te-ar ajuta sa le vinzi mai mult si mai usor pe viitor. Pot sa fie informatii despre bugetul alocat vacantei lor de vis in cazul in care esti o agentie de turism, pentru a le trimite oferte in conformitate cu alegerea lor, poti avea un camp prin care abonatii sa-si poata alge masura lor, in cazul in care esti un producator de haine, ca in corespondenta viitoare sa pui accentul pe trimiterea de oferte targetate si multe altele, in functie de profilul companiei tale.

Poti include un link permanent in newsletterul tau catre o pagina pe care sa isi poata updata profilul. ( Sephora foloseste in newsletterele lor, un formular ce contine profilul de frumusete al abonatilor, cu 2 campuri ce raman goale pana la completarea lor de catre abonati, astfel urgentandu-i sa-si updateze profilul )

 

Incurajeaza-i sa isi updateze profilele prin oferirea unui beneficiu:

”Updateaza-ti aici profilul pentru a primi informatii relevante pentru tine pe viitor”
Poti trimite chiar o mini campanie prin care sa-ti rogi abonatii sa-si updateze profilul si preferintele, explicandu-le ce beneficiu vor avea ( continut relevant pentru ei, discounturi, sau produse de care sunt interesati  ). Poti, de asemenea, sa le oferi un incentive puternic cum ar fi discount la urmatoarea comanda, transport gratuit, invitatii la conferinte, studiu de caz gratuit pentru industria din care fac parte, whitepaper etc in cazul completarii preferintelor.
Cei ce nu s-au updatat profilul, sau nu au deschis trimiterea, pot primi un reminder.
 

3. Progressive Profiling ( poll-urile din newsletter )

Progressive profiling se bazeaza pe prezenta sau absenta din baza de date a unor informatii relevante pentru relatia cu abonatul.
Se poate realiza printr-o serie de chestionare ce sunt incluse in newsletter.
Cea mai importanta parte a acestei metode este creearea unui chestionar accesibil si cat mai clar pentru abonatii tai.
Astfel ele se pot transforma in generatoare de leaduri, se poate testa satisfactia clientului sau pot sa fie identificatoare de probleme.
Ca de exemplu ,daca esti o companie ce desfasoara o campanie de B2B email marketing si ai dori sa diferentiezi abonatii in functie de marimea companiei lor, pentru a le putea propune oferte in functie de bugetul lor si nevoi, poti include un chestionar cu urmatoarele intrebari:

Cati angajati are compania din care faci parte?
•    Intre 10-50
•    Intre 50-250
•    Peste 250

Dupa obtinerea informatiilor, si segmentarea baza de date in functie de marimea companiei se poate afla si starea financiara a companiei, pentru a se face inca un pas catre identificarea leadurilor de vanzari.

Cum a afectat criza economica compania din care faci parte?
•    Ne mentinem pe linia de plutire
•    Nu s-a schimbat nimic
•    Am terminat anul pe profit

Unul din clientii nostrii foloseste polluri in Newsletter pentru a obtine informatii privind intentiile de comportament al abonatilor. Aceste informatii sunt folosite ulterior, prin targetarea ofertelor trimise, abonatii care ofera aceste informatii, primind in principal oferte compatibile cu intentiile manifestate. 
Quizzurile incluse in newsletter aduc beneficii din doua puncte de vedere. Intai, pentru ca maresc gradul de interactivitate prin stimularea lor sa faca actiuni la care obtin raspuns imediat (in urma completarii, abonatii pot vizualiza variantele de raspuns proncente ale celorlalti abonati) ceea ce inseamna cresterea engagementului si aduna informatii despre baza de date.
 

4. Crearea profilului in functie de comportament

Personalizarea in functie de comportament, este de departe cea mai complexa forma de personalizare, consuma cel mai mult timp si este cea mai scumpa. Dar rezultatele sunt pe masura muncii depuse.

In personalizarea comportamentala, ideal este sa se inceapa cu metodele cele mai simple, iar in timp se introduca treptat mecanisme noi de personalizare, astfel sa se ajunga la un nivel crescut de relevanta.

In prima faza, se poate incepe cu informatii care sunt usor de obtinut, cum ar fi deschiderile si clickurile. O metoda usor de implementat pentru folosirea ratelor de click este impartirea linkurilor din newsletter in categorii. Dupa aproximativ 3 trimiteri se poate face o statistica, iar abonatii care au accesat aceasi categorie in fiecare Newsletter vor primi in mesaj de vanzare in care se promoveaza produse din categoria care le-a prezentat interes.

Astfel daca vinzi carti, cd-uri si filme, toate produsele pe care le promovezi in Newsletter le imparti in aceste categorii. Daca un abonat da click pe dvd-urile cu filme promovate timp de 3 newslettere, ii trimiti un mesaj in care poti sa ii faci o oferta speciale, eventual un discount, la achizitia unor dvduri cu filme. Personalizarea in functie de click poate atinge un nou nivel, cand, de exemplu, si filmele sunt impartite in subcategorii. Astfel,  cand se trimite oferta de vanzare, I se vor propune filme in functie de genul celor accesate in newsletterele anterioare, crescand astfel relevant mesajelor.

Odata stapanita personalizarea in functie de actiunile din newsletter, se poate trece la pasul urmator, respectiv sincronizarea intre baza de date si site.
Pentru acest lucruu se recunosc si urmaresc actiunile pe care le face un abonat in site, se examineaza paginile vizualizate si clickurile efectuate, iar in functie de aceste actiuni, se trimit oferte in newsletter.
 

De exemplu, daca un client se logheaza in site, avand adresa de email asociata contului, si adauga produse in cosul de cumparaturi, dar paraseste site-ul inainte de a finaliza achizitia, imediat se trimite o alerta pe email care sa contina informatii clare despre produsele de care s-a aratat interesat, si se incearca sa stimuleze utilizatorul sa isi finalizeze tranzactia. De asemenea, daca un utilizator se logheaza pe site si incepe sa navigheze, ulterior, newsletterul care I se trimite va avea fie genul de produse de care s-a aratat interesat, fie alternative.

De exemplu, daca un utilizator navigheaza prin mai multe pagini cu camera foto, se urmaresc paginile pe care sta cel mai mult, se face o medie a pretului de care este interesat si marca pe care o cauta, iar in newsletter I se vor trimite produse compatibile cu cautarea lui si I se ofera un discount daca achizitioneaza produsul intr-un timp prestabilit, pentru a urgent achizitia.

O alta metoda de segmetare a utilizatorilor este in functie de tipul achizitiilor. De exemplu, daca un client comanda o chitara, in newsletterele viitoare, I se vor face oferte de corzi de chitara sau de lectii de chitara.

De asemenea, utilizatorii se pot segmenta si in functie de actiunile pe care le face, pe urmatoarele categorii:
•    colectori de informatii;
•    cumparatori;
•    cumparatori de valori mari.

O data ce I s-a stabilit statusul unui abonat si introdus intr-o categorie anume, comunicarea ulterioara se face in functie de acest lucru.
De exemplu, se va incerca transformarea colectorilor de informatii in cumparatori, cumparatorii in cumparatori de valori mari iar cumparatorii de valori mari vor fi tratati diferit, promovand pentru ei produse up-sell sau cross-sell in momentul in care face o achizitie si oferindu-se oferte mai avantajoase la produse pentru a-I mentine in aceasta categorie.

Personalizarea comportamentala este sustinuta de teoria 40/40/20 din direct marketing, care spune ca 40% din rata de raspuns provine datorita calitatii bazei de date catre care se comunica, 40% din oferta in sine si 20% datorita creativitatii cu care este expusa oferta. Ceea ce inseamna, ca oferind oferta potrivita catre publicul direct interesat, rata de conversie va tinde la 80% .

Nota de final
Indiferent de tipul de personalizare pe care il alegi, cu siguranta va necesita o investitie de timp si bani, dar odata implementata personalizarea emailurilor nu doar ca va oferi informatii relevante abonatilor tai, dar te va si plasa pe tine cu un pas inainte competitiei. Pentru ca daca ar fi usor, toata lumea ar face-o, nu?

 

articolul urmator
Un email unic pentru fiecare
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii