White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Ce nu ma intereseaza

Odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, am observat ca firmele romanesti devin tot mai interesate de a achizitiona o baza de date pentru un viitor emailing. Ceea ce, pe de o parte este bine, pentru ca este un semn clar al interesului fata de acest mediu de comunicare, dar pe de alta parte nu e bine, pentru ca aceste firme privesc comunicarea prin e-mail ca pe un canal de comunicare obisnuit.

Daca ar fi sa analizam din punctul de vedere al direct marketingului clasic, inchirierea unei baze de date este perfect functionala: mesajul pleaca de la compania x si ajunge la o persoana care il arunga la gunoi sau nu. Dar daca ar trebui sa analizam ce inseamna aceasta din punct de vedere al utilizatorului de email, al celui care primeste newsletterul, mesajul in cauza, lucrurile stau putin altfel. In primul rand, cel care va primi mesajul tau va trebui sa fie interesat de ceea ce tu ii trimiti, apoi intervin aspectele legislative si, in al treilea rand, este vorba de "privacy" (emailul este considerat de cei mai multi ca ceva foarte personal si chiar intim).

Daca o casuta postala este protejata cu o cheita pentru ca vecinul sa nu ne fure abonamentul saptamanal la una din revistele preferate, casuta de email este protejata cu parola si de cele mai multe autentificarea se face prin intermediul unei pagini web securizate, pentru a ne proteja informatiile detinute in inbox (si sunt convins ca nu ati divulga nimanui acea parola). Iar daca un coleg o afla accidental sau nu, a doua zi o veti schimba cu siguranta. Acesta este un semn al importantei pe care o acordati informatiilor primite in casuta de email.

Si atunci ma intreb cat de placuta este pentru utilizatorul final de email violarea intimitatii, fie si cu oferte foarte atractive?

Problema inchirierii unei baze de date apare pentru ca multi dintre cei care le utilizeaza pun accentul pe cantitatea si nu pe calitatea comunicarii si nu tin cont de faptul ca algoritmul comunicarii pe email este mult diferit de ceea ce inseamna comunicare de masa.

Spre exemplu:

- un newsletter trimis catre 50 de persoane dintr-o baza de date inchiriata: raspunsuri/comenzi - 1, persoane care au solicitat dezabonarea - 5, rata de eficienta - 2%, rata de dezinteres fata mesaj - 10%;

- un newsletter trimis catre 10 persoane care au solicitat mesajele tale: raspunsuri/comenzi - 1, persoane care s-au dezabonat - 0, recomandari - 1, rata de eficienta - 10%, rata recomandarilor - 10%.

Si trebuie tinut cont ca nu am luat in considerare - in primul caz, imaginea negativa pe care cei mai multi si-o pot crea despre compania ta (si cand fac aceasta afirmatie ma bazez pe un studiu realizat de Yahoo la sfarsitul anului 2003 care a concluzionat ca 77% dintre respondenti sunt de parere ca un mesaj nesolicitat primit prin email este mai enervant decat "o toaleta murdara"). In plus, rata de dezinteres exprimata prin numarul dezabonarilor este intotdeauna mai mica decat cea reala si aceasta pentru ca cei mai multi prefera pur si simplu sa stearga mesajul fara sa-l deschida sau nu il mai parcurg pentru a ajunge la acel mecanism de dezabonare care aproape intotdeauna se afla in subsolul newsletterului etc.

In ceea ce priveste al doilea caz, nu am luat in considerare faptul ca cei care au optat sa primeasca newsletterul tau se pot transforma in apostolii tai, pentru ca odata cu informatiile primite creste si gradul de incredere pe care acestia o au in marca ta, iar persoanele care au primit newletterul la recomadarea unui prieten pot ingrosa randurile celor care vor sa primeasca regulat informatii de la tine si in cele din urma pot deveni clienti.

Daca ar fi sa analizam continutul “newsletterelor” trimise de o companie care a inchiriat o baza de date vom observa ca preponderente sunt cuvintele, noi, noastra, ale noastre sau numele marcii. In schimb, vor aparea foarte rar sau deloc cuvinte ce se refera la tine ca persoana: tu, ale tale sau cele referitoare la functia ta.

Multi cred ca inchiriind aceste baze de date pentru a oferi teste gratuite sau demonstratii vor trezi interesul acelor persoane, fara a tine insa cont ca cei care sunt dispusi sa accepte asemenea oferte tentante sunt doar cei aflati in ultima faza a procesului de vanzare-cumparare; sunt cei hotarati in proportie de 90% sa cumpere un produs din gama pe care tu o oferi. Este oare bine sa nu ii iei in considerare pe cei care sunt potentiali clienti dar care inca nu sunt pregatiti pentru o demonstratie. Astfel nu vei ajunge niciodata sa afli care este numele acestor prospecti care au nevoie de fapt de mai multe informatii si/sau de o educatie in ceea  ce priveste produsul oferit pentru a-i transforma in prospecti gata de actiune.

 

articolul urmator
Cele mai bune practici in email marketing
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii