White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Ce inseamna un email unic pentru fiecare abonat

Oamenii vor sa li se dea ceea ce cer, asa ca de ce sa nu ne conformam? Marketingul modern vorbeste despre comunicare one-to-one, despre a trata fiecare persoana diferit, in functie de preferintele si interesele ei. Pana la un punct, marketerii au incercat sa raspunda acestei provocari creand segmente din ce in ce mai mici, mai fine si au incercat sa comunice altfel cu fiecare in parte, insa aceasta tehnica are un dezavantaj major, generat de costurile mult prea mari in a crea mesaje diferite pentru fiecare segment (chiar si in cazul companiilor mari).

Insa, tehnologia a venit cu un raspuns pentru aceasta problema, foarte adaptat mediului on-line: contentul dinamic. Acesta ofera posibilitatea ca dintr-un template de email sa obtii variante individualizate de mesaje prin combinarea automata a pasajelor de text, a imaginilor sau a produselor, in functie de criteriile specificate sau de unii algoritmi probabilistici. Acest lucru te scuteste de la crearea, de fiecare data, a unui nou mesaj sau de creearea de segmente noi.

Deci, ai la dispozitie layoutul si informatiile adunate din diverse surse, despre persoanele din baza de date, iar cu ajutorul contentului dinamic personalizezi cat poti de mult mesajul putand ajunge la mii de variante generate automat. De pilda, clientii de sex masculin, cu varsta intre 35-50 ani, care au cumparat produsul x si y, pot primi un mesaj cu o oferta total diferita de cei care au cumparat produsul z si cu totul diferita de cei care au varste intre 18-25 de ani si care au cumparat acelasi produs etc. Fiecare va primi exact informatiile pe care le-a cerut sau care sunt relevante pentru ei.
Un alt lucru bun este ca ii vei crea impresia ca este un mesaj creat special pentru el. Si pana la urma, chiar asa si e.

Ce primesc ei? Un mesaj relevant, cu informatii exacte si de interes pentru ei.
Ce primesti tu? Cresterea angajamentului subscriberilor fata de mesajele tale si mai ales, ratele de conversie mult dorite.


Cum sa incepi?

Ca sa te poti bucura de avantajele contentului dinamic trebuie sa incepi sa colectezi informatii despre persoanele din lista ta si poti face asta prin:

- formularele de pe site-ul tau – pe langa bifele standard, cu nume, adresa, mai poti include si unele suplimentare referitoare la preferinte. Depinde de domeniul in care iti desfasori activitatea.

- survey-uri periodice – de-a lungul comunicarii cu abonatii, la un anumit interval de timp trebuie sa ii mai provoci si cu cateva survey-uri/chestionare pentru a-si reinnoi preferintele. In timp, unele date despre abonat se schimba. Poate si-a schimbat preferintele si vrea sa primeasca ceva cu totul nou sau ceva in plus. De aceea, trebuie sa fii cu un pas inaintea lui si sa-i ceri tu, din timp, toate aceste informatii.

- actiunile celor din lista – datele pe care le detii despre el vin si din linkurile accesate, achizitiile facute in trecut. Poti vedea foarte usor ce anume l-a interesat si astfel sa-ti construiesti viitoarele mesaje.

- din magazine – datele colectate in magazine sunt esentiale pentru marketeri. Le poti aduna de la cei care iti viziteaza magazinul indiferent ca fac sau nu o achizitie. Totul tine de imaginatia ta.

- din cataloage – comenzile lansate din cataloage trebuie intotdeauna centralizate intr-o baza de date.

Orice tehnica avansata de comunicare se bazeaza pe informatie. Cei care o detin au, in mod evident, un avantaj asupra celorlalti. Ai la dispozitie o multime de date care sunt agregate de contentul dinamic, individualizand astfel, emailurile.

De ce content dinamic?


Contentul dinamic iti permite o personalizare mult mai exacta, in functie de cam orice nevoie sau preferinta are abonatul tau. In plus, aceasta personalizare se poate face la toate elementele ce compun mesajul tau: subiect, imagini, content, butoanele de call-to-action, landing page.

Acest principiu se poate aplica in orice domeniu. De exemplu, in domeniul publishingului, emailul trimis poate contine doar categoriile de stiri selectate de client ca fiind importante pentru el. Si aici, publisherii ar trebui sa intelega ca a trimite toate stirile lor unei persoane pe care o intereseaza doar rubrica de IT&C, creeaza un mare deserviciu userului care ar pierde mult mai mult timp sa gaseasca acea informatie relevanta pentru el. Se poate ajunge pana la situatia in care acesta va refuza sa mai caute si va prefera sursele care pot sa-i ofere strict acea informatie de care are nevoie. Nu uitati ca acest instrument, contentul dinamic, este o tehnica avansata de marketing care presupune intelegerea faptului ca sunt doua sensuri in care comunicarea trebuie sa se desfasoare.

In ceea ce priveste un newsletter cu tematica sportiva, prin content dinamic am reusit sa trimitem mesaje mai mult decat personalizate. Am aflat care sunt preferintele sportive in materie de fotbal ale fiecarui abonat si, prin urmare, am customizat mesajul pentru fiecare abonat in parte. Asa ca George, daca este fan Dinamo, primeste mesajul cu simbolistica echipei de fotbal prefertate. Fanii Steaua vor primi mesajul cu emblema Steaua, iar fanii Universitatea Craiova vor regasi in mesajul primit, elementul vizual de identitate al acestei echipe.

Contentul dinamic este cel care sta in spatele mecanismelor care personalizeaza mesajele cu produsele cel mai probabil a fi achizitionate de o persoana. Probabil ca multi dintre voi ati cumparat produse sau carti de pe Amazon. Ati vazut ca dupa achizitie primiti oferte pentru o serie de produse care sunt foarte apropiate de interesele voastre. Trimiterea acelor mesaje se bazeaza pe folosirea contentului dinamic in paralel cu un algoritm ce calculeaza, pentru fiecare persoana, care este urmatorul produs care urmeaza, cel mai probabil, sa fie achizitionat (acest calcul probabilistic se efectueazaeste pe baza datelor colectate).

Mesajele pe care le primesti imediat dupa ce ai cumparat un produs, in cazul in care mesajul automat de multumire contine si recomandari pentru alte produse complementare, se datoreaza tot contentului dinamic.

Ideea de baza in folosirea contentului dinamic este sa livrezi fiecarei persoane informatia pe care a cerut-o sau de care are nevoie, astfel incat sa pastrezi persoana respectiva loiala (fie ca asta inseamna doar sa citeasca mai mult) si pentru a o determina sa cumpere mai mult si mai repede (in orice domeniu, cel care face primul oferta are un avantaj competitiv).

Da, nu este o metoda ieftina, dar rezultatele merita, credeti-ne.

 

articolul urmator
Trimite mesaje in timp real
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii