White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Fata in fata cu deliverabilitatea in email marketing

A nega o problema nu a fost niciodata calea spre rezolvarea ei. Cu atat mai mult cu cat ea te costa bani. Multi bani... Deliverabilitatea in email marketing este o astfel de problema: trebuie sa o privesti in ochi, sa o patrunzi, sa-i intelegi cauzele si mai ales efectele si sa o rezolvi. Da, da, suna exagerat, e ca si cum ai vorbi despre o dama pretentioasa, dar asa este - deliverabilitatea este vie: se manifesta liber, creste, descreste, poate fi cunoscuta si educata.
 
Mai intai de toate, “dezbrac-o” de mituri si legende: deliverabilitatea nu se refera la emailuri nesolicitate – Spam. Deliverabilitatea se refera la emailuri legitime, trimise pe baza de permisiune si la capabilitatea ca ele sa fie livrate in Inbox. Iar in Romania anului 2007, deliverabilitatea arata astfel: in cazul Yahoo, unul din 5 emailuri nu ajunge la destinatar!  Motivul nu tine de marketer care joaca conform regulilor jocului, el obtinand permisiunea de a trimite emailuri cu caracter comercial, ci tine de ISP-urile precum Yahoo, Google, Hotmail sau Lycos care, din dorinta de a-i tine pe utilizatorii de email cat mai departe de fenomenul de spam, filtreaza si blocheaza chiar si acele mailuri care nu ar trebui blocate.

Apoi, acorda-i atentia cuvenita. White Image a realizat primul studiu cu privire la ratele de deliverabilitate in email marketingul din Romania, iar procentele vorbesc cu putere despre banii pe care marketerii ii pierd din nelivrarea emailurilor in Inboxul abonatului. Am analizat peste 40 de ISP-uri (Internet Service Provider) si peste 100 de campanii de emailing B2C pe an, pe perioada ianuarie 2006 – iulie 2007 si am descoperit 2 lucruri: 1. tendinte de imbunatatire a ratelor de deliverabilitate; 2. cifrele de non-delivery nu se situeaza in nici un caz la nivelul dorit.
 
Iata ce date ajutatoare poti extrage din raport:
 
Ce inseamna “false-positives” si de ce emailurile mele sunt atinse de acest fenomen?
Termenul de false-positive denumeste acele emailuri legitime care au fost in mod incorect identificate de catre ISP ca Spam sau email comercial nesolicitat. Ca urmare, din cauza filtrelor antispam si a acestei erori de identificare, ele sunt fie livrate in folderul de Bulk/Junk, fie nelivrate deloc. Cu ce te afecteaza pe tine, ca marketer? Bani. Ai investit intr-un newsletter, de exemplu: ai obtinut permisiunea de a trimite email-uri, ai creat template-ul newsletterului, ai transpus in html totul, ai creat texte atractive si catchy, ai testat modul de redare al newsletterului pe mai multe ISP-uri si i-ai dat drumul: click pe Send. Ai facut totul ca la carte. Cu toate acestea, o buna parte a emailurilor tale – in medie, 1 din 5- , nu este livrata acolo unde ii este locul (in Inboxul abonatului). In momentul acesta, pierzi la capitolul vizibilitate, oportunitati de a transforma un prospect intr-un client, ba mai mult, imagine. Ceea ce costa bani caci a nu fi vizibil in fata a 20% dintre abonatii tai Yahoo, grosul bazei tale de contacte, este enorm.
 
Care sunt ratele de non-delivery?
Campaniile analizate in raport arata ca in prima jumatate a anului 2006, ratele de non-delivery sunt alarmante: in topul ISP-urilor care au filtrat si izolat in Bulk emailuri legitime, Lycos troneaza pe primul loc cu 63% rata de non-delivery. Cat priveste ISP-urile mai populare, cele care constituie in procent convarsitor bazele de contacte din Romania, Gmail are o rata de non-delivery mai mare decat Yahoo sau Hotmail, de 19% fata de 14% pentru Yahoo, respectiv 11% pentru Hotmail.

In a doua jumatate a anului 2006 descoperim o imbunatatire a cifrelor de deliverabilitate. Si totusi, rate de non-delivery precum 25% in cazul Excite, 19% pentru Gmail si 14% pentru Yahoo nu reprezinta vesti bune pentru marketeri, care pierd vizibilitate si bani. Interesant de remarcat ca, desi trendul este unul pozitiv, de la perioada la perioada ratele de deliverabilitate imbunatatindu-se, Hotmail, important ISP prin numarul mari de utilizatori cu conturi de email pe Hotmail, face exceptie: fata de perioada precedenta (prima jumatate a anului 2006), rata de non-delivery creste in a doua jumatate a lui 2006 cu un procent. Ceea ce vine si ne atrage atentia ca filtrele ISP-urilor sunt diferite, bazate pe mecanisme complexe de evaluare si filtrare a emailurilor.

In 2007, ratele de deliverabilitate se imbunatatesc, desi ele raman destul de mari. Ratele de non-delivery arata astfel: 15% in cazul Gmail, 11% pentru Verizon, 8% pentru Hotmail. Dupa cum am mai spus, Yahoo a livrat in Bulk sau nu a livrat deloc 20% dintre emailurile legitim trimise.
Monitorizarea ratelor  de deliverabilitate trebuie facuta intotdeauna in relatie cu componenta listei de contacte. In definitiv, nu este atat de relevant pentru businessul tau faptul ca 30% dintre emailurile trimise catre Lycos, sa zicem, nu si-au atins tinta atat timp cat ai doar cateva zeci de adrese de email Lycos in baza ta de date. Insa cu siguranta trebuie sa te intereseze si preocupe faptul ca din sute de mii de abonati Yahoo, 20% dintre ei nu primesc emailul solicitat. Sau din zeci de mii de contacte cu adrese de email pe Gmail, 15% dintre ele sunt private de newsletterul la care s-au abonat.
 
Care este cheia de rezolvare a problemei deliverabilitatii?
In anul 2007, numarul conturilor de abonare la emailuri comerciale a crescut cu cel putin 11% fata de 2004, de la 16% la 27%. In acelasi timp, prezenta marketerilor pe email este din ce in ce mai mare caci vestile bune circula repede: prospectii au ajuns deja sa petreaca mai mult timp citind si trimitand emailuri decat la TV. Email-ul devine prime-time. Iar emailul, sa recunoastem, este singurul canal care-ti permite sa faci one-to-one marketing si sa-ti atingi audienta la munca, acasa sau in miscare. In plus, vestea a ajuns si ea la urechile spammerilor, mobilizarea lor pe email fiind din ce in ce mai mare. Intr-un astfel de context, cea mai buna solutie de evitare a fenomenului de false-positive este reputatia online. Buna ta reputatie online va usura munca filtrelor anti-spam ale ISP-urilor si iti va asigura un traseu lin catre inboxul abonatului tau.

De aceea, one-to-one in relatia cu deliverabilitatea este atitudinea potrivita. In primul rand, monitorizeaza ratele de deliverabilitate pentru fiecare ISP in parte si concentreaza-te pe ISP-urile cele mai relevante pentru baza ta de contacte – majoritatea marketerilor ignora importanta lor. In al doilea rand, identifica-ti vulnerabilitatile si transforma-le in oportunitati de imbunatatire a comunicarii tale prin email cu prospectii. Deliverabilitatea poate fi “imblanzita” daca detii atitudinea si instrumentele necesare.

articolul urmator
Mentine-ti clientii fericiti
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii