White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Din nou despre reputatie in email marketing

Saptamana care tocmai a trecut am fost foarte entuziast … una dintre companiile lider in tehnologia de filtrare a emailurilor (antispam si antivirus) m-a anuntat ca va veni in Romania luna aceasta. Asa ca m-am pus pe treaba sa reanalizez modul in care tehnologia lor functioneaza, ca sa fiu ceva mai pregatit pentru intalnire.

Studiind tehnologia lor, m-am lovit de acelasi cuvant: reputatie. De fapt in email marketing, a avea caracter inseamna a avea reputatie. Si cum reputatia a devenit cel mai folosit cuvant in domeniu, de cele mai multe ori este dificil pentru marketeri sa gaseasca drumul spre imbunatatirea acesteia. Adevarul este ca orice marketer care trimite emailuri are o anumita reputatie… fie ca stie sau nu, fie ca o administreaza sau nu, acea reputatie este cea care dicteaza daca emailurile lui ajung sau nu in Inbox.

Analizand modul de functionare al companiei de care vorbeam, am fost surprins sa constat ca nu mai putin de 80% dintre emailuri sunt oprite inainte de intra in reteaua unei companii, pe motive de reputatie. De fapt primele teste care se fac sunt cele legate de acest lucru.

Primele trei componente care sunt analizate sunt Bounce-urile (Bounce="mesaj" de eroare. Intotdeauna mesajele de eroare contin motivele pentru care un email a fost respins), Blacklist-ele si reclamatiile de spam primite.

Bounces. O curatare a listelor de adresele de email cu erori este o etapa ce trebuie sa se desfasoare dupa fiecare campanie. ISP-urile atribuie meritul unei liste curate marketerilor, sanctionand radical incompetenta. De ce este asa important? De cele mai multe ori un numar mare de bounce-urir este obtinut de marketerii care folosesc liste inchiriate sau furnizate de diversi brokeri de date. Ratele mari de bounce reprezinta un semnal clar ca marketerul in cauza nu respecta reglementarile privind procesul de abonare (dounble opt in = confirmarea printr-un mecanism a adresei de email furnizate de o persoana. Doar in momentul in care aceasta confirmare este primita, adresa de email poate fi folosita pentru actiuni de email marketing) fie a inchiriat baza de date. Daca aceasta situatie persista consecintele pot fi din cele mai severe pentru marketer.

Blacklists. Desigur, aproape toata lumea a auzit de ele, dar ii pasa cuiva?

In prezent tot mai multi utilizatori de email se folosesc de ele pentru a filtra emailurile pe care sa le primeasca in Inbox. Din fericire as putea spune ca din ce in ce mai mult ele sunt folosite in Romania si cu rezultate foarte, foarte bune. Daca pana acum 6 luni delistarea, din balcklist-uri era o operatiune destul de facila astazi sunt tot mai folosite sisteme colaborative care integreaza date din mai multe surse pentru a stabili gradul de incredere intr-un domeniu, iar delistarea unui domeniu (numefirma.ro) sau IP dintr-un blacklist nu mai coincide cu solutionarea problemei livrarii emailurilor in Inbox. In prezent trebuie analizate si sistemele colaborative cu care fiecare blacklist share-uieste informatii.

Reclamatiile de spam primite. Din nefericire acestea influenteaza cam in proportie de 70% modul in care va fi livrat in viitor un email in inbox sau in bulk.

Dar exista si vesti bune. In ultimele luni, marile ISP-uri (printre care si Yahoo, care ocupa cam 50% din bazele de date romanesti B2C) au anuntat lansarea de  mecanisme de feedback pentru reclamatiile de spam… Astfel, Hotmail este inca la varianta beta dar testeaza sistemul de mai mult de 6 luni, AOL-ul furnizeaza deja un astfel de mecanism, Yahoo-ul si-a anuntat intentia de a lansa un astfel de mecanism. Interesant este ca toate ISP-urile intentioneaza sa foloseasca o forma standardizata de feedback astfel in curand vom putea sti de unde vin cele mai multe reclamatii de spam:

  • de la persoanele abonate in urma formularelor de co-registrare;
  • de la persoanele care s-au abonat mai de mult la newsletter;
  • daca un anumit subiect al emailului determina mai multe reclamatii de spam decat un altul.

Oricum daca un email scapa de filtrele de reputatie, mai are de trecut un hop: analiza continutului sau. Caz in care se analizeaza de la cine vine emailul, ce contine, cum a fost construit, ce fel de linkuri contine, unde duce fiecare link, daca domeniile catre care duc linkurile inserate au o reputatie buna etc.

Daca analizati cele de mai sus va veti da seama cat de importanta va deveni reputatia in urmatorul interval de timp si probabil veti fi mai atent cu ea …

 

articolul urmator
Cele mai bune practici in email marketing
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii