White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Descopera ce inseamna reputatia in email marketing

In industria de email marketing este acceptat faptul ca un procent mai mare de 22% dintre emailurile cu permisiune sunt gresit indentificate ca spam si sunt livrate fie in folderul de bulk, fie nu ajung niciodata la destinatar. Si acest procent este intr-o continua crestere.

Daca in 2004 in industrie se vorbea de un procent de 19% emailuri legitime blocate, de la inceputul acestui an trendul este crescator. Mai mult, finele anului 2005 va inregistra un volum si mai mare de emailuri blocate. Aceasta tendinta are la baza actiunile a doi mari jucatori ai industriei - Hotmail si Yahoo-ul care au dat tonul prin noi standarde de autentificare. Faptul va duce la o triere drastica a multor furnizori de “email marketing”, prin acceptarea in inbox doar a emailurilor trimise de catre furnizori cu reputatie.

Ce inseamna de fapt reputatia in email marketing?Din pacate aceasta nu se mai rezuma la normele legislative, deoarece si in acest domeniu controlul este in mana clientului, la indemana celui care primeste newsletterele initiate de noi.

Astfel, sunt de ajuns cateva reclamatii de spam pentru ca toate newsletterele noastre sa fie blocate si reputatia noastra sa fie patata.

Mai departe, reclamatiile de spam pot conduce la includerea intr-unul din sutele de blacklisturi (liste publice de surse de spam) existente la ora actuala, chiar daca aceasta includere poate fi accidentala (fiecare blacklist are propriile lui reguli dupa care functioneaza - unele dintre ele verifica cu atentie reclamatiile primite, altele nu).

Si pentru a clarifica problema reputatie ar fi de spus ca aceasta nu se refera la a fi “nepatat” in fata unei persoane fizice ci in fata marilor ISP-uri (Yahoo, Hotmail, MSN, Gmail, AOL etc). Acestea sunt cele care pun in balanta reputatia noastra de marketeri si pot foarte usor sa determine succesul sau insuccesul unei campanii.

Ce elemente influenteaza reputatia noastra?

In primul rand respectarea standardelor de autentificare. Un email care nu este autentificat ridica mari semne de intrebare asupra reputatiei celui care il trimite. Chiar daca la ora actuala acestea nu sunt un “must”, sunt un indicator tot mai puternic al capacitatii marketerilor de a asigura in fata ISP-urilor transparenta pe care acestia o solicita. Probabil ca ati aflat de ultimatumul dat de Hotmail in data de 22 iunie 2005:din noiembrie 2005 toate emailurile care nu sunt trimise de pe un IP care are publicat corect SPF-ul (Sender Policy Framework) vor fi automat directionate in folderul de Junk. Nu trebuie uitat ca din septembrie standardul de autentificare al Yahoo va fi si el reinoit ... probabil si cu un nou deadline.

In al doilea rand infrastructura folosita. Da, este corect, in email marketing o infrastructura stabila reprezinta aproximativ 50% din succesul livrarii unui newsletter. Un server care este impropriu configurat poate avea repercusiuni drastice in livrarea emailurilor.

In al treilea rand blacklisturile. Intr-adevar accidental putem fi listati intr-un blacklist, dar important este sa stim care blacklisturi sunt importante, cum aceasta listare ne afecteaza reputatia si ce trebuie sa facem pentru a iesi din aceste liste.

Cunoasterea acestor factori si a modului in care ei interactioneaza este esentiala pentru a ne asigura ca newsletterele noastre ajung in Inbox. Spre exemplu daca Hotmail NU livreaza mesajele noastre in Inbox este pierdere de timp sa cautam in blacklisturi, si aceasta pentru ca Hotmail-ul nu le foloseste ca sursa de filtrare a emailurilor. Daca Gmail-ul te identifica ca spam, atunci chiar ai o problema caruia ii vei da destul de greu de cap fara a folosi un instrument specializat de analiza, si asta pentru ca Gmail-ul inca nu si-a adoptat o politica clara in acest domeniu si incearca diverse variante de filtrare.

Din cauza spamului

Ca marketeri am putea spune ca nu ne intreseaza daca respectam standardele sau nu atata timp cat credem ca emailurile noastre ajung in Inbox … dar ar fi o greseala usturatoare. Probabil ca este mai bine sa nu stii ce se intampla cu emailurile tale, dar totusi ce s-ar intampla cand vei afla ca 10% sau 20% poate chiar 30% din emailurile tale au fost blocate? Poate ca, in acest caz, nici n-ar mai trebui sa ne gandim programele de marketing in termeni de eficienta; altfel spus, de ce sa ne mai intereseze cat costa sa ajungem la X persoane, atat timp cat nu vrem sa stim daca ajungem cu adevarat?

Din pacate nepasarea marketerilor este folosita de spameri, care se bucura inca de garda joasa a marilor ISP-uri si isi continua activitatea, doar ca aceasta ne afecteaza si pe noi. Cum?

Simplu, daca in anul 2004, 62% dintre utilizatorii de email spuneau ca au incredere in email, la inceputul anului 2005 acest procent a ajuns la 53% (sursa eMarketer).

Un alt aspect important al nepasarii marketerilor este faptul ca subiectul emailului nu mai joaca un rol asa de important ca in urma cu cateva luni si din nou revine pe primul plan rolul reputatiei, de data aceasta in fata clientilor. Un recent studiu Peppers& Rogers Group releva faptul ca subiectul unui email determina doar 33,4% din persoane sa deschida un newsletter, comparativ cu 63,5% pentru care conteaza linia de from (numele expeditorului) si 93% considera spam un email de la un expeditor necunoscut.

Cel mai este ingrijorator este insa faptul ca in Romania mai mult de 70% dintre marketerii care utilizeaza emailul nu folosesc nici un sistem de masurare a eficientei acestuia.

Daca sunteti printre cei cred ca cele de mai sus nu sunt chiar atat de ingrijoratoare si ca Yahoo sau Hotmail nu sunt pe piata din Romania, ati putea totusi sa aruncati o privire in baza de date proprie si veti constata ca dintre utilizatorii din sectorul B2C ~40-65% au o adresa de email pe Yahoo si aproximativ 5-15% pe Hotmail, iar dintre cei B2B ~5-35% au cont pe Yahoo si ~3-7% pe Hotmail. Mai adaugati ~3% Gmail si aveti o imagine de ansamblu asupra clientilor pe care ii puteti neglija.

articolul urmator
Transformi informatiile in programe eficiente
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii