White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Deliverabilitatea, mai mult decat un simplu indicator in email marketing

Emailul, ca si canal de comunicare, este extrem de personal. Si pricepi asta chiar din organizarea sa. Exista o incapere pentru prieteni si una pentru oaspetii nepoftiti. Exista Inboxul si exista Bulk-ul. Ca marketer ce comunica prin email cu prospectii sai, iti doresti sa fii primit in prima incapere a casutei de email a abonatului, aceea calduroasa si dedicata prietenilor numita inbox. In email marketing, capabilitatea unui marketer de a livra emailuri in inbox se numeste deliverabilitate.

Deliverabilitatea este unul dintre cei mai importanti indicatori din email marketing. Ea spune totul despre traiectoria unui email si traseul de la expeditor si pana la destinatar. Ce trebuie stiut despre deliverabilitate? In primul rand, ca deliverabilitatea are in vedere intotdeauna emailuri trimise pe baza de permisiune, catre abonati care au solicitat emailuri cu continut comercial. In al doilea rand, ca ratele de deliverabilitate in email marketing iti arata cate mailuri din totalul celor trimise au fost livrate in Inbox. Un email, desi trimis catre casuta de email a unui abonat, poate fi livrat de catre Internet Service Provider (ISP) in Bulk, in inbox sau deloc.

White Image a publicat primul studiu cu privire la ratele de deliverabilitate in email marketingul din Romania. El ofera o imagine “grafica” a cifrelor din spatele trimiterii unei campanii de emailing. Au fost monitorizate peste 40 de ISP-uri (Internet Service Provider) si peste 100 de campanii de emailing B2C pe an, pe perioada ianuarie 2006 – iulie 2007, iar rezultatele arata inca o data cat de importanta este monitorizarea deliverabilitatii in email marketing.

Rezultatele studiului
Studiul a relevat faptul ca fenomenul “false-positive” este, chiar si la nivelul anului 2007, o amenintare in calea livrarii emailurilor in Inbox. False-positives sunt acele emailuri care au fost in mod incorect identificate drept Spam sau email comercial nesolicitat, cand de fapt ele sunt legitime.
Vorbind despre rezultatele studiului, ne vom concentra doar asupra ratelor de deliverabilitate corespondente celor mai importanti ISP. De ce? Pentru ca, daca arunci o scurta privire asupra listelor tale de contacte, vei observa ca marea majoritate a subscriberilor foloseste unul dintre cei mai mari furnizori precum Gmail, Yahoo, Hotmail sau AOL. Iar daca newsletterul tau nu este livrat in Inboxul acestor abonati, cel mai probabil ti-ai ratat obiectivul de comunicare, vanzare si loializare: cea mai mare si reprezentativa parte a bazei tale de abonati nu primeste ceea ce a solicitat sa primeasca.

Iata asadar cifrele:
In prima jumatate a anului 2007, filtrele Yahoo! au dus la nelivrarea in Inbox a 20% dintre email-urile trimise in mod legitim de catre marketeri (fata de 14% in perioada precedenta). In cazul Gmail, pe de alta parte, rata de deliverabilitate s-a imbunatatit, de la 19% rata de non-delivery in perioada iulie-decembrie 2006 la 15% in 2007. Filtrele Hotmail au impiedicat livrarea in Inbox a 8 procente dintre email-urile destinate abonatilor.

In a doua jumatate a lui 2006, actiunea filtrelor anti-spam a inregistrat cifre de deliverabilitate si mai scazute pentru marketeri, crescand astfel rata de non-delivery. 19% pentru Gmail si 14% pentru Yahoo!, acestea sunt ratele de non-delivery ale emailurilor trimise catre abonatii ce detin adrese de email pe Gmail sau Yahoo!.

Dar deliverabilitatea nu este singura problema cu care se confrunta marketerii in email marketing. Timpul de procesare al email-urilor de catre ISP-uri este un alt indicator care afecteaza livrarea email-urilor si businessul tau.

Acesta reprezinta intervalul de cand un email ajunge pe server-ul unui ISP si momentul cand acel email este livrat de ISP in casuta de email a abonatului.
Raportul White Image a aratat ca livrarea a 53,65% dintre campaniile de email a durat intre 1 ora si 20 de minute si 3 ore, iar 9,75% din totalul campaniilor au fost livrate intre 4 ore si 7 ore, un interval extrem de mare atunci cand campaniile si programele de emailling ale companiilor sunt sensibile la factorul timp.

Aceste interval de procesare al emailurilor ce difera de la ISP la ISP trebuie avut in vedere la trimiterea catre o baza mare de contacte. Trimiterea intr-o singura conexiune a unui volum foarte mare de mesaje electronice catre Yahoo!, de pilda, iti poate afecta reputatia online si brandul.

Mai ales in cazul marketerilor care doresc sa trimita o oferta valabila intr-un timp limitat si care comunica cu un numar mare de clienti. Daca momentul livrarii in Inbox-ul abonatului depaseste cu mult momentul trimiterii unui email, iar oferta promovata isi pierde valabilitatea, atunci imaginea acestor marketeri va avea de suferit in relatia cu abonatii.

Tendinte:
Urmarind evolutia acestor rate de non-delivery, pornind cu ianuarie 2006 si ajungand in iulie 2007, se constata o scadere a cifrelor corespondente acestor rate, ceea ce inseamna un trend pozitiv in deliverabilitate. Gmail se afla pe un trend ascendent in deliverabilitate, Yahoo si AOL de asemenea. Exceptie face Hotmail, unde rata de non-delivery creste cu un procent in perioada iulie-decembrie 2006 comparativ cu prima ½ a lui 2006, dar in comparatie cu 2007, deliverabilitatea in cazul Hotmail se incadreaza in acelasi trend de imbunatatire.

Algoritmii de filtrare a spamurilor difera si ei de la ISP la ISP, de aici si diferente in ratele de deliverabilitate. AOL, de exemplu, obisnuia sa foloseasca o tehnica numita limitarea volumelor de email (“rate limiting”) prin care accepta doar o anumita cantitate de emailuri trimisa de un singur server o data; daca trimiti mai mult decat aceasta limita maxima, esti considerat spammer si in consecinta, blacklistat.

Cea mai importanta lectie pe care o poti lua din acest studiu tine de awareness – constientizarea problemei. Iti vine sa crezi sau nu, deliverabilitatea angajeaza nu doar problema vizibilitatii, ci si a banilor, oportunitatilor de vanzare si a reputatiei tale. De aceea monitorizarea ratelor de deliverabilitate in mod constant este un must caci deliverabilitatea este mai mult decat un simplu indicator din email marketing. Aceasta iti indica nu doar procentul de emailuri livrate in Inboxul abonatului, ci si oportunitatile pe care le ai la indemana pentru a-ti imbunatati rata de deliverabilitate si ROI. Analizand deliverabilitatea, poti identifica cele mai bune practici care iti vor impacta eficienta in comunicarea prin email si, in ultima instanta, profitul. Poti afla de exemplu ca motivul pentru care emailurile tale sunt filtrate si livrate in bulk tine chiar de abonatii tai, care au dat click pe butonul Spam - din greseala sau poate din cauza ca nu au gasit butonul de dezabonare. Efect: reputatia ta online scade din cauza reclamatiilor de spam, iar emailurile tale nu-si mai ating tinta, fiind livrate in incaperea aceea racoroasa destinata oaspetilor nepoftiti si spammerilor - bulkul sau poate chiar deloc. Iar raspunsul tau la aceasta problema este evident si simplu: faci mai vizibila optiunea de dezabonare. In felul acesta, transformi o vulnerabilitate intr-o oportunitate.

Desi nu exista nici o garantie absoluta ca emailurile tale sunt livrate in Inboxul destinatarului, posibilele solutii pe care deliverabilitatea ti le ofera sunt un punct de pornire deoarece o buna intelegere a deliverabilitatii inseamna de fapt diferenta dintre un program de emailing de succes si unul ratat.

articolul urmator
Ai imaginea completa a clientilor tai
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii