White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Cine m-a raportat?

Toti vrem un feedback pozitiv legat de campaniile noastre de email marketing, insa nu il avem intotdeauna. Mai rau este ca asteptand un raspuns bun, ne trezim, cateodata, la polul opus, adica cu plangeri si reclamatii la adresa emailurilor pe care le trimitem. Ne confruntam, astfel, cu un feedback negativ si vrem, mai intai de toate, sa aflam cine nu este multumit de noi, pentru a ne corecta viitoarele campanii.

Feedback-ul negativ nu este neaparat ceva rau, poti sa il interpretezi si ca pe un semnal. Iti arata ca undeva este o problema pe care o poti rezolva. Poate porni de la orice element al campaniei tale: mesajul nu este relevant, nu raspunde intereselor abonatului sau cel caruia i-ai trimis mesajul tau nu este abonat. De aici, este doar un mic pas catre reclamatiile de spam pe care toti marketerii le urasc.

Un marketer responsabil va face astfel incat sa indrepte lucrurile, iar primul lucru pe care trebuie sa-l faci, dupa fiecare campanie trimisa, este sa afli cine anume nu a fost multumit si te-a reclamat ca spammer. Aici intervine Feedback Loop.

Ce este Feedback Loop?

Este un mecanism prin care un ISP iti va aduce la cunostinta cand cineva face reclamatii sau plangeri la adresa ta. Este un instrument esential in curatarea unei liste, prin eliminarea celor care au facut plangeri impotriva ta. Si stim cu totii ce inseamna o lista curata: o deliverabilitate aproape completa. Spunem aproape completa pentru ca chiar si atunci cand ai o lista curata, din diverse motive, unele mesaje nu ajung la destinatie. Fie vei mai primi reclamatii de spam pentru ca o parte din utilizatori, atunci cand vor sa se dezaboneze de la newsletterul tau, folosesc in locul butonului de dezabonare, butonul de spam, fie filtrele ISP-urilor iti vor bloca emailurile din cauza unui cuvant, a unui link, a subiectului etc.

Printre ISP-uri care iti pun la dispozitie functia de Feedback Loop sunt: AOL, Hotmail, UnitedOnline, Road Runner, Comcast, Yahoo!, Cox, RackSpace insa sunt si ISP-uri care fac imposibila identificarea celor care te-au raportat ca spammer. Cel mai important in campaniile de email marketing este sa lucrezi cu ISP-urile care iti ofera posibilitatea de a afla cine face plangeri la adresa ta.

Cum sa beneficiezi de Feedback Loop?

Ca sa folosesti Feedback Loop, trebuie sa trimiti cererea de inregistrare pentru acest serviciu catre ISP-urile pe care le utilizezi, folosind o adresa de email sau inregistrandu-te pe un formular online al acestora. Inainte de inregistrare trebuie sa stabilesti cateva coordonate pe care le vei trece in formular: adresa de IP pentru care vrei sa primesti reclamatiile, lista de domenii care te intreseaza (corelate cu acel IP), o adresa speciala unde sa ti se trimita toate reclamatiile pe care le primesti, datele tale si ale companiei pe care o reprezinti, URL-ul cu pagina de web ce contine formularul de abonare. Dupa ce iti va fi aprobata cererea, vei primi notificarile cu reclamatiile de spam si vei stii, astfel, cine a considerat mesajul tau ca fiind spam. Urmatorul pas este sa elimini acea adresa din lista ta de contacte.

Iti vei da seama de avantajul acestui serviciu, intrucat in viitor vei observa o rata de deliverabilitate mare. Toate acestea vor avea un impact pozitiv si in ceea ce priveste reputatia ta, care va fi “apreciata” si recunoscuta de catre ISP-uri in campaniile tale.

De ce ai nevoie de Feedback Loop?

Care este primul lucru care te intereseaza atunci cand iti trimiti newsletterul catre o lista de adrese? Ca acesta sa ajunga direct in Inbox. Insa daca din anumite motive – dintre care cel mai important, reclamatiile de spam -, nu ajunge acolo, trebuie sa faci ceva, sa ai controlul asupra acestora. Prin Feedback Loop vei afla cine aduce plangeri la adresa emailurilor tale si astfel, il vei elimina din lista ta de trimiteri viitoare pentru a nu te confrunta cu noi reclamatii de spam si mai ales, pentru ca ISP-urile sa nu-ti blocheze toate trimiterile. Nu face greseala ca dupa ce ai primit aceste reclamatii de spam, sa trimiti, in continuare, la aceleasi adrese care ti-au facut reclamatia. Toate aceste lucruri vor avea un impact negativ asupra reputatiei, chiar si alte campanii trimise de tine riscand sa fie blocate. Am stabilit deja ca reputatia este cel mai important factor in succesul unei campanii de email marketing.

De aceea, recomandam marketerilor, ca, dupa fiecare campanie trimisa, sa analizeze cu atentie raportul de deliverabilitate si sa ia in seama reclamatiile de spam.

Cum ajung unele emailuri in Feedback Loop?

Cateodata, poti ajunge sa fii raportat ca spammer fara sa fi facut ceva in mod special. Adica, o parte dintre cei care sunt nemultumiti de mesajele tale, nu vor neaparat sa te raporteze pe tine ca spammer, dar fac asta din comoditate. De fapt, vor sa se dezaboneze, insa ajung sa te raporteze ca spammer, pentru ca fie in emailul primit nu gasesc linkul sau butonul de dezabonare, acesta nu este vizibil, fie au uitat ca s-au abonat la newsletterul tau, fie le trimiti emailuri irelevante, fie mai frecvent decat s-ar fi asteptat.

In concluzie, prin Feedback Loop, recipientii te instiinteaza ca nu mai vor sa primeasca mesajele tale, asa ca tu trebuie, imediat dupa aceste notificari, sa ii elimini din lista de adrese.

Totodata, este si un indicator, indirect, al relevantei mesajelor tale. Cum spuneam, unii dintre recipienti s-ar putea sa fii dorit sa se dezaboneze in loc sa te raporteze, iar dezabonarea e rezultatul nemultumirii fata de mesajele tale.

Rezolvand astfel de probleme, vei avea asigurate rate bune de clickuri, o reputatie buna in fata ISP-urilor si, in final, rezultatele dorite.

 

articolul urmator
Genereaza leaduri calificate
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii