White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Adevarul despre deliverabilitate in email marketing: 1 din 5 emailuri nu ajunge la destinatar

Vorbim de email si deci de un canal extrem de personal. Emailul este organizat pe acest principiu: ai Inboxul – recipient pentru prieteni si ai Bulk-ul- recipient pentru oaspetii nepoftiti. Iar in email marketing este extrem de important ca emailul tau cu continut comercial sa fie livrat de catre furnizorul de servicii de Internet (ISP) in Inbox. Iar masurarea numarului de emailuri livrate in Inbox, din totalul emailurilor trimise de catre un marketer, iti ofera un rezultat pretios: rata de deliverabilitate.

Deliverabilitatea este unul dintre cei mai importanti indicatori din email marketing. Ea spune totul despre traiectoria unui email si traseul de la expeditor si pana la destinatar. Ce trebuie stiut despre deliverabilitate? In primul rand, ca deliverabilitatea nu se refera la emailuri nesolicitate – Spam. Deliverabilitatea se refera la emailuri legitime, trimise pe baza de permisiune si la capabilitatea ca ele sa fie livrate in Inbox. Iar in Romania anului 2007, deliverabilitatea arata astfel: in cazul Yahoo, unul din 5 emailuri nu ajunge la destinatar! In al doilea rand, ca motivul nu tine de marketer care joaca conform regulilor jocului, el obtinand permisiunea de a trimite emailuri cu caracter comercial, ci tine de ISP-urile precum Yahoo, Google, Hotmail sau Lycos care, din dorinta de a-i tine pe utilizatorii de email cat mai departe de fenomenul de spam, filtreaza si blocheaza chiar si acele mailuri care nu ar trebui blocate.

White Image a publicat primul studiu cu privire la ratele de deliverabilitate in email marketingul din Romania. El ofera o imagine “grafica” a cifrelor din spatele trimiterii unei campanii de emailing. Au fost monitorizate peste 40 de ISP-uri (Internet Service Provider) si peste 100 de campanii de emailing B2C pe an, pe perioada ianuarie 2006 – iulie 2007, iar rezultatele arata inca o data cat de importanta este monitorizarea deliverabilitatii in email marketing.

Rezultatele studiului
Studiul a relevat faptul ca fenomenul “false-positive” este, chiar si la nivelul anului 2007, o amenintare in calea livrarii emailurilor in Inbox. False-positives sunt acele emailuri care au fost in mod incorect identificate drept Spam sau email comercial nesolicitat, cand de fapt ele sunt legitime.

In prima jumatate a anului 2007, filtrele Yahoo! au dus la nelivrarea in Inbox a 20% dintre email-urile trimise in mod legitim de catre marketeri (fata de 14% in perioada precedenta). In cazul Gmail, pe de alta parte, rata de deliverabilitate s-a imbunatatit, de la 19% rata de non-delivery in perioada iulie-decembrie 2006 la 15% in 2007. Filtrele Hotmail au impiedicat livrarea in Inbox a 8 procente dintre email-urile destinate abonatilor.

In a doua jumatate a lui 2006, actiunea filtrelor anti-spam a inregistrat cifre de deliverabilitate si mai scazute pentru marketeri, crescand astfel rata de non-delivery. 19% pentru Gmail si 14% pentru Yahoo!, acestea sunt ratele de non-delivery ale emailurilor trimise catre abonatii ce detin adrese de email pe Gmail sau Yahoo!.

Urmarind evolutia acestor rate de non-delivery, pornind cu ianuarie 2006 si ajungand in iulie 2007, se constata o scadere a cifrelor corespondente acestor rate, ceea ce inseamna un trend pozitiv in deliverabilitate. Ratele de deliverabilitate se imbunatatesc in 2007, desi ele raman destul de mari. Gmail se afla pe un trend ascendent in deliverabilitate, Yahoo si AOL de asemenea. Insa, dupa cum am aratat mai sus, Yahoo a livrat in Bulk sau nu a livrat deloc 20% dintre emailurile legitim trimise.

Iar monitorizarea ratelor de deliverabilitate trebuie facuta intotdeauna in relatie cu componenta listei de contacte. Daca ratele tale de non-delivery se situeaza la un nivel inalt in cazul celor mai reprezentativi ISP, in momentul acesta, pierzi la capitolul vizibilitate, oportunitati de a transforma un prospect intr-un client, ba mai mult, imagine. Ceea ce costa bani caci a nu fi vizibil in fata a 20% dintre abonatii tai Yahoo, grosul bazei tale de contacte, este enorm.

Timpul de procesare al email-urilor de catre ISP-uri (intervalul de cand un email ajunge pe server-ul unui ISP si momentul cand acel email este livrat de ISP in casuta de email a abonatului) este un alt indicator care afecteaza livrarea email-urilor si businessul tau. Raportul White Image a aratat ca 53,65% dintre campaniile de email analizate au fost livrate intre 1 ora si 20 de minute si 3 ore, iar 9,75% din totalul campaniilor au fost livrate intre 4 ore si 7 ore, un interval extrem de mare atunci cand campaniile si programele de emailling ale companiilor sunt sensibile la factorul timp.

In email marketing nu exista nici o garantie absoluta ca emailurile tale sunt livrate in Inboxul destinatarului. Totusi, deliverabilitatea este acel indicator pe care multi marketeri il ignora, dar care monitorizat si analizat, este capabil sa-ti dezvaluie atatea oportunitati. Tot ce trebuie sa faci este sa-i acorzi atentia cuvenita!

articolul urmator
Trimite mesaje in timp real
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii