White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Proba de microfon in email marketing: testele A/B

“Ce sa-i trimit abonatului astfel incat sa deschida emailul trimis de mine?” sau “Care e cea mai buna varianta ca sa-l atrag de partea mea si sa-l castig pentru totdeauna?” sunt eternele intrebari ale unui email marketer care vrea sa exceleze si sa aiba campanii de email marketing cu rate de raspuns din ce in ce mai mari.

Nu te mai stresa gandindu-te cati bani trebuie sa investesti intr-un design trendy sau in copywriting. Treci la fapte mai intai, actioneaza. Si ca sa actionezi cum trebuie, mai intai testeaza.

Ca sa obtii ceea ce doresti, nu numai sa-ti deschida din prima clipa emailul, dar sa il si gaseasca util si, in final, sa ai rata de conversie dorita, trebuie sa experimentezi. Am mai vorbit despre testele A/B si ce implica acestea, insa nu vom inceta niciodata sa spunem ca cel mai bun raspuns pentru newsletterul tau ideal este sa-l testezi, pentru ca nu exista o reteta universala, totul depinde de cum reactioneaza abonatii tai la anumite variabile.

Poti testa:
- subiectul
- campul From
- ora de trimitere
- ziua de trimitere
- butoanele de call-to-action
- layout-ul si structura newsletterului

Fiecare dintre aceste elemente pot fi testate ca sa vezi care variante l-ar convinge pe subscriberul tau sa-ti citeasca mesajul si, mai departe, sa faca actiunile mult dorite.

Tocmai aceasta este menirea testelor A/B, sa-ti furnizeze varianta optima. Ai la dispozitie baza de date, pe care s-o imparti in doua segmente, pentru care sa concepi doua tipuri de newslettere. In urma rapoartelor de monitorizare realizate in functie de anumiti indici precum rate de deschidere si click-through, vei putea observa cu usurinta care varianta a fost cea mai populara si, in consecinta, pe aceasta o vei trimite catre toti abonatii din baza de date.

Efortul propriu-zis consta in crearea unei variante secundare de newsletter, insa faptul ca iti ofera un raspuns relevant, care ti-ar putea aduce rezultate, uneori peste asteptari, fac ca acest efort sa merite. Ai la dispozitie o varianta de lucru, adica newsletterul in forma actuala si o varianta secundara pentru a putea face comparatia. Rezultatele finale, care reflecta rata de deschideri, de accesari etc., vor determina care din cele doua variante urmeaza sa se trimita.

Subiectul
Personalizat sau nu? Mentionarea ofertei/discountului sau un subiect care sa scoata in evidenta numele companiei? Multi cred ca adresarea personalizata face minuni. Unii sunt convinsi ca daca specifica oferta inca din subiect, au asigurate ratele mari de deschideri. Raspunsul: testeaza. Criteriul de performanta care va face departajarea in acest caz este rata de deschideri.
Poti testa un subiect hard selling versus un subiect soft selling, poti testa diverse elemente care dau un sens de urgent (Reducere pana la data …) sau poti oferi un beneficiu (Livrare gratuita). De asemnea, poti testa o formula de adresare directa (Bogdan, te asteptam…) versus o formula nepersonalizata.

From
Numele expeditorului emailurilor la care s-a inscris o persoana, adesea il deruteaza pe abonat. Fie nu este trecut numele companiei, ci al unei persoane din companie, fie nu este complet, fie este compus din mai multe elemente.
Testati acele elemente care pot oferi credibilitate si care ajuta newsletterul vostru sa fie usor de recunoscut de catre destinatari.
Deci, stabiliti-va 3 segmente din baza de date pe care sa testati trei tipuri de camp From: unul simplu (ex: Compania X), unul compus (ex.: Newsletter Compania X) si unul cu numele unei persoane reprezentative din companie.
Criteriul care isi va spune cuvantul si in acest caz, este rata de deschideri, insa si reclamatiile de spam trebuie urmarite, pentru ca cele mai multe dintre acestea sunt generate de faptul ca cel care a primit mesajul nu recunoaste expeditorul.

Ora/ziua de trimitere
“Care e cea mai buna zi si ora de trimitere a newsletterelor?”, “Cat de des sa trimit mesajele?”, “Ce ora e cea mai buna de citit emailuri?”, “Care din zilele saptamanii ma avantajeaza cel mai mult?” sunt intrebari la care marketerii incearca sa gaseasca un raspuns. Evident, testand, raspunsul va veni foarte repede.

In acest caz, criteriul de evaluare pe care trebuie sa-l iei in seama depinde de obiectivele urmarite.

O variabila foarte des testata este si ora sau ziua de trimitere. Multi e-marketeri sunt in cautarea orei si zilei din saptamana ideale pentru a-si trimite newsletterele. Ca sa vezi cum e mai bine, testeaza. Ora 7 dimineata sau ora 13? Luni, marti sau sambata? Ai la dispozitie acelasi tip de newsletter, cu acelasi layout, content si subiect, trimis la doua ore diferite. Primul segment primeste la ora 7 dimineata, cel de-al doilea la 13 dupa-amiaza. In cazul in care testam ora de trimitere, este esential ca trimiterea sa se faca la ore diferite, dar in aceeasi zi.

Pentru a vedea care este ziua care genereaza cele mai bune rezultate, este important ca trimiterea sa se faca in zile diferite, dar la aceeasi ora.

Ora sau ziua de trimitere iti vor arata si care e comportamentul de citire al abonatului tau, adica ce ora/zi il determina sa fie mai activ si mai dispus sa-ti deschida si sa-ti parcurga newsletterul.

Insa este de retinut ca, pentru a obtine informatii relevante despre aceste variabile, este necesar sa repeti testele pe o perioada de 2-3 saptamani, pentru ca aceste variabile de timp, sunt destul de greu de controlat.

Studiul privind obiceiurile de citire a newsletterelor in 2008, realizat de echipa noastra, ne-a dezvaluit faptul ca cele mai bune zile de trimitere sunt luni si miercuri, insa nu este o regula universal valabila. Cel mai bun indicator raman tot testele A/B in functie de tipul de newsletter, deoarece fiecare lista are specificul ei.

Butoanele de call-to-action
Ai trecut de primul pas, acela ca abonatul sa-ti deschida newsletterul. Cum il determini sa navigheze si sa citeasca articolele din cadrul newsletterului? Incitandu-l, facandu-l curios. Butoanele de call-to-action sunt o variabila foarte buna de testat.
Si in cazul butoanelor de call-to-action poti testa diverse abordari, de genul hard selling (cumpara acum) sau soft selling (afla mai multe). De asemenea, poti testa daca butoanele cu o grafica speciala (poza) performeaza mai bine decat cele text.
Ca sa stii de la bun inceput ce anume il determina pe subscriber sa-ti acceseze linkurile, fa un mic test. Acelasi newsletter, insa cu butoane diferite, va fi trimis la doua segmente diferite. Criteriul de performanta pe care trebuie sa il iei in considerare este rata de click-through. In functie de aceasta, vei putea observa care varianta a newsletterului a avut rata de clickthrough mai mare.

Layout-ul si structura newsletterului
Cerinta din brief este standard: layout spectaculos/ structura unica si relevanta. O parte dintre marketeri considera ca un layout cu un design cat mai dinamic si o structura complexa vor atrage, cu siguranta, noi clienti. Sunt convinsi ca un newsletter frumos si spectaculos “desenat”, cu rubrici amplasate in anumite parti ale newsletterului, are cele mai mari sanse de succes. In contradictie, unii sunt de parere ca un newsletter cu un layout si o structura simpla, clasica si la obiect, va fi pe placul abonatilor. Pe de-o parte inclini spre ceva iesit din comun, pe de alta parte, nu vrei sa risti. Ca sa inlaturi orice fel de dubiu, testeaza. Testele A/B iti ofera posibilitatea de a testa chiar si culorile.

Unui segment separat ii trimiti o varianta noua, imbunatatita, iar celui de-al doilea ii trimiti varianta curenta. Indicatorii de performanta pe care trebuie sa ii iei in calcul sunt rata de clickthrough si, implicit, timpul petrecut in cadrul newsletterului (cat timp au petrecut navigand/citind).

Cum creezi segmentele A/B
Pentru ca testele sa aiba relevanta, este foarte important sa aloci atentie detaliilor, in sensul ca a crea segmente aleatorii nu este intotdeauna relevant, segmentele trebuie create respectand structura bazei de date, adica daca ai 90% barbati si 10% femei in lista, este necesar sa pastrezi aceasta proportie si in segmentele de test create. Daca in baza de date nu ai astfel de demografice, trebuie sa respecti structura domeniilor de email, mai precis, sa vezi cate procente din cei din lista au conturi pe Yahoo!, cati pe Gmail etc. si sa respecti aceeasi structura si in segmentele A/B. Doar in aceste conditii testele au relevanta.

Plurivalenta testelor iti ofera din start sansa de a-ti imbunatati comunicarea cu abonatii, clientii si viitori clienti. In plus, acestea te scutesc de un lucru daunator: stresul. Fara a mai merge pe ghicite sau pe retete vechi, ai la dispozitie un instrument foarte util pentru cresterea ratelor de raspuns: testarea.

 

Viziune creativa
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii