White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Evaluam corect succesul unei campanii de email marketing?

42% dintre furnizorii de servicii de email (ESP) calculeaza rata de clickthrough impartind numarul subscriberilor unici care au dat click in interiorul unui email la numarul total al email-urilor livrate (care au ajuns in Inbox). Alti 25% dintre ESP-uri calculeaza aceeasi rata impartind acelasi numar de subscriberi unici care au dat click in interiorul email-ului la numarul total al subscriberilor care au deschis email-ul. Si alte 8 procente obtin rata de clickthrough impartind numarul subscriberilor unici care au dat click la numarul total al email-urilor trimise, sustine un studiu al Email Experience Council. Si totusi, care este metoda corecta dintre cele 3?

Intr-un domeniu atat de imprevizivil si dinamic precum email marketing-ul, statisticile nu doar ofera cifre si date cu privire la evolutia unui produs sau campanii, dar contin si o valoare adaugata: ele sunt gaura cheii prin care privim spre tendintele din spatele domeniului si identificam reperele succesului viitor. In email marketing, accesul la astfel de cifre poate constitui un avantaj strategic fata de concurenta, atat timp cat datele cuprinse in aceste rapoarte sunt corecte. Nu doar in Romania, dar si in strainatate, marketerii care utilizeaza email-ul ca instrument de loializare folosesc de multe ori masuratori gresite pentru succesul campaniei lor.

O evaluare corecta a eficientei unei campanii de email marketing incepe cu monitorizarea deliverabilitatii.

- Rata de deliverabilitate desemneaza numarul email-urilor livrate in Inbox din numarul total al email-urilor trimise. Acest numar se calculeaza scazand atat numarul mesajelor care nu si-au atins tinta din cauza adreselor de email invalide (hard bounce) sau a casutelor de email pline (soft bounce), cat si numarul email-urilor care au fost filtrate de ISP-uri precum Yahoo! sau Hotmail si au ajuns in directorul Bulk.

- Rata de deschidere reprezinta numarul email-urilor deschise din totalul email-urilor livrate. Daca scopul tau ca marketer este acela ca abonatii sa-ti citeasca mesajul si sa oferi vizibilitate unui eveniment sau produs, atunci rata de deschidere este cea mai importanta. Insa in cazul marketerilor ce vor sa-i determine pe subscriberi sa actioneze, rata de clickthrough si conversie sunt indicatorii relevanti. Acest indicator este important pentru a descoperi trenduri, insa nu pentru a calcula succesul unei campanii atunci cand se urmareste profit financiar.

- Rata de clickthrough ar trebui calculata luand in considerare numarul de click-uri unice inregistrate in interiorul unui email, si nu numarul total al click-urilor. Mai bine spus, chiar daca o persoana da click de mai multe ori pe acelasi link, in mod corect, se va inregistra un singur click pe link-ul respectiv. Acest indicator este extrem de important in corelatie cu rata de conversie pentru ca el recunoaste click-urile pe ofertele si promotiile tale si astfel actiunile pe care consumatorul le ia ca raspuns la provocarile tale: se inregistreaza, cumpara un produs, cere informatii, downloadeaza melodii sau white papers.

- Rata de deschidere vs. Rata de citire : nu toate solutiile de email marketing intelligence pot distinge intre email-urile doar deschise si cele citite, insa acelea care reusesc fac diferentierea pe baza unui criteriu inteligent: 5 secunde petrecute in fata email-ului. Acestea considera ca un email a fost citit atunci cand abonatul a privit cel putin 5 secunde continutul mesajului tau, in timp ce email-urile deschise sunt acelea care sunt vizualizate doar in preview pane sau sunt deschise pentru ca imediat sa fie sterse sau inchise.

- Rata dezabonarilor: cu fiecare trimitere a mesajelor tale, din numarul total al bazei tale de contacte, va exista un numar minim de persoane care doresc sa se dezaboneze. Acest indicator trebuie monitorizat permanent pentru ca daca acest procent al dezabonarilor creste de la trimitere la trimitere, acesta este un semnal de alarma ca mesajele tale nu mai sunt relevante.

- Rata de forward: in celalalt sens – pozitiv -, cu fiecare trimitere, exista sansa ca email-ul tau sa fie recomandat de catre abonati prietenilor sau colegilor, largindu-ti astfel aria de vizibilitate. O rata de crestere a acestei rate indica faptul ca actiunile, contentul si campania ta sunt pe drumul cel bun si ca mesajele tale sunt interesante si relevante.

- Reclamatiile de Spam: multi clienti de email permit utilizatorilor sai sa utilizeze butonul de Spam chiar daca email-ul nu a fost deschis si chiar daca acel email este unul legitim, iar utilizatorul a solicitat primirea acelui email, abonandu-se. Acest indicator are o influenta majora asupra reputatiei unui marketer si a brandului sau si de aceea, trebuie urmarit indeaproape.

- Rata de conversie indica numarul prospectilor din totalul numarului de email-uri livrate care au indeplinit o actiune dezirabila ca raspuns la un email din partea unui marketer. Aceste actiuni dezirabile pot lua multe forme – vanzare de produse, inregistrari la newsletter, descarcari de software etc, atat timp cat implica mai mult decat rasfoirea unei pagini de Internet. Aceasta rata de conversie depinde de mai multi factori cum ar fi atractivitatea ofertei, interesul vizitatorului si relevanta mesajului.

Furnizorii de servicii de email (ESP) care fac email marketing in numele clientilor lor - trimit newslettere, mesaje promotionale, alerte prin email, invitatii la evenimente sau subscrieri pentru white papers, evalueaza eficienta utilizand cei mai cunoscuti indicatori, explicati si mai sus: rata de deschidere, rata de clickthrough, rata dezabonarilor si rata de conversie, insa tot mai frecvent, acesti indicatori sunt masurate diferit de la ESP la ESP. Iar daca se realizeaza un raport global la nivel de domeniu sau industrie, acesta masoara de fapt pere cu mere. Nu numai ca masurarea se face in mod diferit, dar furnizorii de servicii de email au si o viziune distincta despre ce inseamna fiecare indice de eficienta.

De aceea, definirea acestor termeni este mai mult decat necesara si atingerea unui consens trebuie sa fie obiectivul tuturor marketerilor care activeaza in email marketing.

articolul urmator
Retine-le atentia
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii