White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Care este cel mai potrivit moment pentru trimiterea de newslettere?

Poate cea mai frecventa intrebare in e-mail marketing este: Cand este cel mai bine sa trimitem newsletterul nostru?

Un raspuns scurt - marti sau joi dimineata sunt in general cele mai potrivite momente.

Raspunsul lung este mult mai complicat, si, ca marea majoritate a intrebarilor legate de e-mail marketing, depinde de numeroase variabile si de fiecare situatie in parte.

Pentru a determina cel mai potrivit moment pentru expedierea e-mailurilor trebuie sa separam intrebarea in trei parti:

-          Cand doresti sa primeasca e-mailul clientii tai?

-          Ce factori determina timpul pana cand un e-mail ajunge la destinatar?

-          Ai resursele necesare pentru a continua trimiterea e-mailurilor in mod constant o perioada de timp?

Pentru a te ajuta as incepe prin a raspunde la punctul 2 „formula de trimitere a e-mailurilor” si apoi vom discuta in detaliu factorii care influenteaza cele 3 subintrebari.

DOT-(IF+SD+QF)="STDOT= Desire Open Time — prima ora din intervalul de timp in care doresti ca destinatarii sa primeasca si sa deschida e-mailul;

IF= Factorul ISP - durata de timp de care are nevoie un ISP pentru a livra e-mailul;

SD= Durata trimiterii — timpul necesar pentru a trimite un anume volum de e-mailuri;

QF= Linia de asteptare — perioada de timp in care e-mailul poate fi in asteptare in spatele altei campanii de emailing sau al altor mailuri;

ST= momentul programarii -  timpul in care e-mailurile sunt programate pentru livrare

Te-ai speriat?! Nu te-ai gandit ca trebuie sa calculezi cel mai potrivit moment pentru a trimite un e-mail?

Ideea de a-ti prezenta formula de mai sus este aceea de a te face sa intelegi cat de multe variabile pot interveni in „simplul” proces de trimitere a unei campanii, variabile care nu pot fi controlate asa usor. In plus, puteti aprecia de cat timp este necesar pentru ca e-mailurile sa ajunga in inboxul destinatarilor.

Desire Open Time
Inainte de a trimite un e-mail, trebuie sa intelegi cand destinatarii sunt cei mai dispusi sa deschida un e-mail. Daca ar fi sa privim cei patru factori care influenteaza „Desire Open Time” ar trebui sa vorbim despre destinatar, perioada de concentrare (cand au loc mai multe deschideri), mediul si mesajul.

a) Destinatarul— cand sunt destiantarii mesajului nu doar dispusi sa il deschida dar si sa recurga la actiunea dorita? Factorul destinatar include:

-          Business sau Consumer.Marea majoritate a e-mailurilor sunt deschise intre 7:00  si 17:00cu procente mai mari in zilele de marti si joi. In mod clar, clientii de afaceri sunt dispusi sa deschida e-mailul primit in cursul orelor de program, in schimb ceilalti clienti pot deschide mailul oricand in cursul zilei. Atata timp cat multi isi verifica mailul in cursul zilei fara influenta orelor de lucru, trimiterea unui newsletter in weekend e clar ca nu poate fi cosiderata o optiune imposibila in cauzul unei relatii B2C.

-          Criteriile demografice.Daca campaniile tale vor sa tinteasca adolescentii, atunci poti trimite linistit campaniadupa ora 3:00 PMcand ei pleaca de la scoala. Multi pot lucra in medii in care nu au acces la internet/e-mail (de exemplu medicii, profesorii, lucratorii unui restaurant, etc). Diferenta in ceea ce priveste sexul poate fi un factor important. Desi diferenta poate parea nesemnificativa, totusi statisiticile ne arata ca procentul celor de sex masculin care stau on-line dupa amiaza este mai mare comparativ cu cel de sex feminin. Astfel de criterii trebuie luate in considerare la stabilirea unei strategii de e-mail marketing.

b) Perioada de deschidere maxima — Care este perioada in care au loc cele mai multe deschideri?

-          Aceasta se intampla in primele 4 ore dupa trimiterea unei campanii. Intelegerea acestei perioade de maxim este esentiala pentru a determina cea mai buna ora de expediere a newsletterelor, pentru a asigura  maximizarea efectului in acele 4 ore de maxim.

c) Mediul — Cu ce factori din mediu concureaza campania de e-mail?
-          Newsletterul tau contine informatii sensibile la factorul timp, in sensul ca ar fi bine ca acesta sa ajunga la destinatari inainte de newsletterul concurentei. Sau continutul oferit cuprinde analize, astfel incat a fi primul nu este motivul pentru care cititorii au subscris la newsletterul tau.

-          Offline Media — daca detii o revista, de exemplu, doresti ca subscriberii sa primeasca newsletterul tau inainte sau dupa ce primesc revista ta offline?

-          Valurile de spam — spamurile sosesc incontinuu, mai ales daca adresa ta se gaseste inscrisa pe vreun web site, dar se pare ca cea mai mare parte a spamurilor sosesc dupa pranz (asta pentru ca marea majoritate sunt trimise din zona continentului asiatic). Astfel, daca trimiti campaniain aceasta perioada risti ca mesajul tau sa se piarda intr-o puzderie de spamuri.

Mesajul — ce tip de mesaj trimiti si cat de des?
-          tipul mesajului: marea majoritate a newsletterelor sunt asteptate in mijlocul zilei lucratoare intre 10:00 am si 16:00. Newsletterele orientate spre stiri sunt asteptate la prima ora, pentru newsletterele cu stiri din ziua anterioara, sau dupa amiaza pentru newsletterele cu stiri din ziua curenta. Ideea aici este de a programa informatia astfel incat sa aiba relevanta.

-          Frecventa -  Pentru e-mailuri trimise frecvent (si aceasta este stiuta de destinatar), consistenta mesajului este mult mai importanta decat ora sau ziua cand se trimite.

Durata trimiterii (SD)
Cate mailuri trimiti? 100, 5000, 10000? In functie de tehnologia folosita, providerul folosit si numarul de e-mailuri trimise, procesul poate dura intre cateva minute pana la cateva ore. Daca vrei sa stii exact cand e-mailurile trimise ajung la destinatar ar fi bine sa monitorizezi acest proces...

Linia de asteptare (QF)
Indiferent de modul in care iti trimiti campania, tine minte ca in momentul in care ai apasat butonul de „send” ,  mailurile intra in cada de asteptare pentru a fi trimise. Daca programezi trimiterea intr-o zi de luni dimineata si folosesti un server pe care sunt gazduite si mailurile altor companii, e-mailurile tale pot intra intr-o lunga coada de asteptare, printre cele ale altor companii sau departamente pentru a fi trimise si de aceea s-ar putea sa dureze mai mult decat te asteptai.

Factorul ISP (IF)
Nici un server de mail nu este configurat in acelasi mod. Unele servere de mail accepta e-mailurile imediat, pentru altele insa este nevoie de o ora sau in unele cazuri chiar de 12 ore pentru a procesa e-mailurile primite.

Momentul programarii (SD)
Daca ai ajuns pana aici inseamna ca ai o imagine clara a factorilor care pot influenta livrarea e-mailurilor si timpul de deschidere a acestora, deci sa incercam formula exprimata la inceput: DOT- (IF+SD+QF)="ST

Exemplu:

13:00-(1ora +1ora+0.5ore)="10:30"


Exemplul de mai sus este unul pur teoretic, dar prin analize repetate poti determina care este cel mai potrivit timp pentru a trimite campania astfel incat sa ajunga in inbox la ora 13:00. In exemplul de mai sus, pentru a se intampla asta, ar trebui sa-ti programezi campania la 10:30 am.

Daca esti surprins de detalile care pot interveni intr-o campanie de e-mail marketing, desi erai perfect convins ca stii totul, nu trebuie decat sa ne dai un e-mail si vei putea afla mai multe.

 

articolul urmator
Cele mai bune insight-uri
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii