White Image
Telefon 021.310.15.10  
   
  Schimba in limba romana Switch to english
EMAIL MARKETING BEST PRACTICES Norocul ii favorizeaza pe cei invatati
Resurse
Adevarul gol-golut in comunicarea pe email prin testele A/B

Parca nici un alt domeniu nu iti ofera un mai mare feedback decat email marketingul. Detii informatii concrete despre cati oameni ti-au deschis email-ul, cati l-au citit, cine l-a citit si ce a citit, cine s-a dezabonat de la newsletter, cine nu deschide in mod constant email-ul de la tine.

Ca furnizor de servicii de comunicare prin email, ai date despre performanta actuala a campaniilor de email. Ca furnizor de servicii de comunicare prin email care detine instrumentele necesare de testare, poti avea date despre situatia viitoare a programului tau de emailing. Astfel, detii cheia potentialului tau succes in comunicarea pe email.

Testele A/B se disting prin cateva avantaje:

  • usurinta in executare;
  • ofera rezultate imediate, in timp real;
  • simplitatea analizei rezultatelor obtinute;
  • detasarea unui castigator si trimiterea automata a variantei castigatoare;
  • rezultatele privesc comportamentul bazei tale de date.

In comunicarea pe email, testele pot avea drept obiect o multime de variabile. Unul dintre clientii nostri a dorit sa afle care este cea mai buna ora de trimitere a newsletterului sau. Am avut trei variante diferite de confruntat: la prima ora – la 7 dimineata, la pranz – ora 12.00 sau dupa-amiza – la 16.00. Pentru a descoperi care este cea mai buna optiune in ceea ce priveste ora de trimitere a newsletterului acestui client, baza de date a fost impartita in mod aleatoriu in trei segmente de abonati carora li s-a trimis la ore diferite acelasi newsletter- acelasi continut, acelasi layout. S-au stabilit criteriile de performanta conform carora se va face departajarea si s-au trimis campaniile la orele stabilite, catre cele 3 segmente. La final, este simplu: rapoartele arata care sunt ratele de deschidere si clickthrough in cazul celor 3 variante de interval orar de trimitere, iar varianta castigatoare s-a detasat in urma evaluarii automate. Rezultatele au aratat ca la pranz se inregistreaza cele mai bune rate de deschidere si clickthrough.

Tot prin intermediul testelor A/B am putut evidentia pentru unul dintre clientii nostri care este cel mai bun titlu de newsletter. Pentru evaluare, s-a stabilit ca si criteriu de performanta rata de deschidere, cea care arata cat de atragator este un titlu pentru abonati, cat de relevant si cat de inviting este pentru a genera deschideri. Pentru testarea celor doua campanii cu titluri diferite, supuse comparatiei, au fost create in mod aleator doua segmente de abonati din baza de date. De mentionat ca aceste doua segmente, desi sunt create aleatoriu, pastreaza “configuratia” generala a bazei de date: proportia in care sunt prezente pe noile liste ISP-urile – clientii de email ai abonatilor – este reprezentativa pentru distributia bazei de date generale.
 
Interesant in cazul testelor A/B - considerate deseori drept niste teste simple, bazate pe comparatia a doua sau trei variante - este ca acestea pot genera semne de intrebare extrem de fructuoase. Prin astfel de interogatii lansate prin intermediul criteriilor de segmentare A/B, se nasc nu doar dileme, ci si raspunsuri si astfel noi solutii la care poate in mod normal nu te-ai gandi.
 
In cazul acestui client, am descoperit ca timing-ul – ora de trimitere - este extrem de important. Si voi explica de ce.
In primul rand, dupa cat timp poti spune stop, am incheiat cronometrarea si jurizarea si acum ne uitam la rezultatele privind variabila «titlu newsletter»? Dupa 2 ore? Dupa 3 ore? Si ce se intampla atunci cand la o evaluare dupa doua ore, o campanie are rezultate mai bune, iar la o evaluare dupa trei ore, aceeasi campanie pierde teren in fata celei de-a doua? In astfel de cazuri, testele A/B atrag atentia si asupra altor chestiuni, precum cele legate de comportamentul de citire al email-urilor al abonatilor. Si astfel te intorci din nou la intrebarea legata de timp. Exista anumite intervale de timp in care abonatii tai sunt mai activi in verificarea email-ului? Si atunci, care sunt acele intervale care iti asigura cea mai buna vizibilitate si rata de deschidere pentru baza ta de abonati? Si astfel, recurgi din nou la feedback-ul testelor A/B, care-ti poate oferi raspuns privind si aceasta intrebare: care este cel mai bun interval orar de trimitere a unei campanii?

In al doilea rand, faptul ca cele doua campanii de email, trimise catre cele doua segmente diferite de abonati, au primit startul la cateva secunde distanta poate influenta rezultatul final si astfel varianta castigatoare?
Pentru ca, dupa cum am aratat si intr-un studiu privind timpii de livrare de catre ISP-uri a unui mesaj electronic in casuta de email a abonatului, ISP-urile pot livra un email imediat dupa trimiterea sa sau dupa un anumit interval. Iar modul de livrare nu este standardizat, fiecare ISP avand propria sa regula de filtrare si livrare a email-urilor, mai ales cand acestea sunt trimise in volum mare. In aceste conditii, faptul ca o campanie “a demarat” mai devreme decat cealalta – in termeri de secunde, si totusi, aceste secunde au impact – influenteaza prioritizarea realizata de ISP-uri precum Yahoo! sau Hotmail? Experienta spune ca da. Pentru ca rezultatele pot fi diferite daca analizezi rata de deschidere a celor doua campanii cu titluri diferite dupa 2 ore fata de o evaluare realizata la 3 ore dupa trimitere.

De aceea, a experimenta este cea mai buna idee in email marketing. Iar testele A/B iti ofera raspunsuri la intrebari precum: este bine sa folosim denumirea companiei in campul de From? Este mai eficient un subiect care contine doar denumirea companiei sau unul care descrie continutul email-ului? Functioneaza mai bine un email cu subiect personalizat? Functioneaza mai bine butoanele sau clasicele link-uri ca mesaje call-to-action? Ce iti garanteaza un succes mai mare: un layout mai curat, simplu, bazat mai mult pe vizual sau unul cu mult text? Toate aceste intrebari isi gasesc raspunsul prin teste A/B si daca ai noroc, mult mai multe intrebari se nasc si odata cu ele, si idei de raspuns, de multe ori, pline de prospetime.

 

articolul urmator
Cele mai bune insight-uri
Resurse  
Articole  
Loializare
Optimizare landing page
Dezvoltare administrare liste/baze de date
Strategie Email Marketing
Creatie Email - Design, Copywriting & HTML Tips
Segmentare, Targetare & Personalizare email
Livrare & Relatii ISP
Indicatori si Teste email marketing
Legislatie email marketing
Trenduri si Tips-uri
Social media strategy
Research and white papers
Dictionar
   
Gestioneaza eficient aspectele campaniilor de email marketing: list management, deliverabilitate si analiza.
Noii abonati sunt cei care au probabilitatea cea mai mare de a genera vanzari. De aceea atragerea permanenta de noi leaduri devine un element critic pentru cresterea business-ului.
Monitorizeaza ROI-ul promotiilor tale.
Copyright White Image © 2022. All rights reserved Facebook Twitter
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii